Cégvilág

Távolodik a Barclays Afrikától

Tíz százalékot meghaladó eséssel reagált a Barclays árfolyama a brit pénzintézet bejelentésére, miszerint drasztikusan visszavágják a részvényeseiknek járó osztalékot, és eladják afrikai érdekeltségeiket. Amíg tavaly még 6,5 pennyt fizettek a részvényeseknek, az idén és jövőre be kell érniük 3 pennyvel. A rajtuk megtakarított összegből tartalékot képeznek a fölöslegesnek ítélt vagyonelemek eladásán törvényszerűen keletkező veszteségeikre.

A frissen kinevezett vezérigazgató, Jes Staley stratégiája szerint ugyanis a Barclaysnek hagyományos piacaira, kiemelten Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra kell összpontosítania. Hiába vannak jelen bő egy évszázada Afrikában, egyszer elérkezik a válás ideje. Első körben az anyabank 62 százalékkal csökkenti részesedését a Barclays Africa csoportban, majd két-három éven belül a maradéktól is megszabadul. Az ázsiai vagyonkezelő üzletágra is kimondták a halálos ítéletet.

A profiltisztítás elkerülhetetlenné vált, tavaly a bank vesztesége 394 millió fontra nőtt az előző évi 174 millióról, miközben bevételei megálltak 25,5 milliárd fontnál. A bank hitelkártya- és lakossági üzletága azonban továbbra is kiemelkedően teljesített. Nem mondható ez el a befektetési részlegről, amelynek a most folyó negyedévben is nehézségei támadtak, amit első körben költségcsökkentéssel próbálnak elsimítani. A létszám 5700 fővel csökkent a felvételi stop elrendelése óta. A Barclays a kereskedelmi és a befektetési banki funkciók szétválasztásán dolgozik, eleget téve ezzel a szigorodó brit törvényi előírásoknak.

Barclays
Kapcsolódó cikkek