Cégvilág

Elfelejtünk titkolózni, pedig a kapcsolat vagy a munka is rámehet erre

Az emberek még mindig meggondolatlanul osztanak meg privát adatokat a neten kockázatos szituációkban.

Egy, a Kaspersky Lab által elvégzett kutatás szerint az emberek még mindig meggondolatlanul osztanak meg privát adatokat az interneten kockázatos szituációkban. Az emberek 27 százaléka oszt meg véletlenül bizalmas adatokat, és 16 százalékuk szívesen hoz nyilvánosságra titkokat saját magáról – annak ellenére, hogy az információk online megosztása a párkapcsolatuk megromlásához vagy a munkájuk elvesztéséhez vezethet.

Kiderült, hogy sok ember osztja meg személyes adatait online csatornákon. Egy fotót saját magáról 45 százalék oszt meg, az elérhetőségét 42 százalék, egy másik emberről készült fényképet 32, bizalmas személyes adatot 30, munkával kapcsolatos adatokat pedig 20 százalék. Sőt, ami potenciálisan még veszélyesebb, hatból egy ember osztott már meg magáról titkot, 8 százalékuk pedig bizalmas pénzügyi adatokat.

Mindez annak ellenére történik így, hogy rengeteg ember nagyon aggódik az ilyen jellegű adatok nyilvánosságra kerülésének káros hatásai miatt – mind a pénzügyi veszteségtől, mind az érzelmi hatásoktól félnek. Például a válaszadók harmada tart attól, hogy ez károsíthatja a párkapcsolatát, vagy kínos helyzetbe hoz, esetleg megsért valakit, valamint minden hatodik ember attól fél, hogy ez káros hatással lehet a karrierjére.

Ez a szintű aggodalom gyakran indokolt. 27 százalékuk elismerte, hogy osztott már meg véletlenül bizalmas adatokat, minden tizedik válaszadó pedig szenvedett már ennek a következményeitől, melyek között megtalálható a barátok elvesztése (20 százalék), a zaklatás (17 százalék), a pénzügyi veszteség (15 százalék), egy párkapcsolat vége (13 százalék) és az állásából való elbocsátás (13 százalék).

net biztonság
Kapcsolódó cikkek