Cégvilág

Csányi Sándor: A legjobbakkal játszik

Kell egy csapat! Minarik Ede elhíresült mondása akár Csányi Sándortól is származhatna. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója - aki bekerült a Manager Magazin Top 101 listáján Magyarország tíz legbefolyásosabb üzleti döntéshozója közé - eddigi üzleti sikereit ugyanis részben annak is köszönhette, hogy jó érzékkel választotta ki a munkatársait. Persze üzleti vénáját mindenki elismeri, amely már tinédzserként megmutatkozott, amikor – mint szokta mesélni – egy horvátországi nyaraláson az utcán összegyűjtött üres üvegek visszaváltásából tett szert zsebpénzre. Banktechnikai ügyekben is a szakma legjobbjait hívta magához. Valamint olyan, a politikából ilyen-olyan okok miatt távozni kényszerült személyeket, akik  a váltás után is megmaradt befolyásuk révén képesek voltak hozzátenni az OTP fejlődé­séhez.

Spéder Zoltán, Lantos Csaba, Szász Károly, Garancsi István, Simicska Lajos, Baranyay László, Hárshegyi Frigyes, Czirják Sándor, Oszkó Péter, Benedek Fülöp – csak néhány ismert név, akik megfordultak az OTP-birodalomban, zömük e kiadványban is szerepel. S akkor még nem beszéltünk a nagy üzlettársakról, akik egyike-másika barát is, mint a Csányi mentorának tekinthető Demján Sándor. Csányi számos neves üzletembert kísért pályáján, például Hernádi Zsoltot, Kocsis Istvánt, Veres Tibort vagy Pintér Sándort. Ez önmagában is elegendő bizonyíték arra, miért Csányi számít az egyik legbefolyásosabb üzleti döntéshozónak Magyarországon, s Hernádi Zsolt viszont­gesz­tusának hála a Molnak is az alelnöke.

Agrárügyekben Csányi megkerülhetetlen, azt szokták mondani, hogy a hazai mezőgazdaságnak legalább a fele felett ő diszponál. Amihez muníciót a közel nyolcmilliárd forint értékű OTP-részvényei 2013. júliusi eladásából is előteremtett. Persze e döntését nemcsak a bevételszerzés motiválta, hanem az is, hogy tudta, a bankszektorra sötét hónapok várnak, amelyek a legnagyobb hazai hitelintézet tőzsdén forgó papírjait is leértékelik. De élelmes volt Csányi ez év március elején is, amikor OTP- és Mol-részvények vásárlásával sikerült meglovagolnia azt, hogy a két blue chip súlya a bécsi tőzsdeindexben növekszik, az azok iránti befektetői kereslet pedig felhajthatja az árfolyamukat.

Jó politikai kapcsolatainak tudható be, hogy a bankár érdekeltségébe tartozó agrárvállalkozások bőségesen kapnak állami támogatást, miközben a földárverések miatt sem kell izgulnia, mivel az agrárholdingjába, a Bonafarmba tartozó két cége, a bólyi és a dalmandi is mintagazdaság lett, emiatt birtokaik nem kerülhetnek kalapács alá.

Csányi szíve csücske a még 2002-ben az államtól megszerzett villányi borászat, amelyet a mai napig hűséges barátjával, Kocsis Istvánnal visz. Szívügye ugyanakkor a foci is, amely pont az ő 2010 óta tartó MLSZ-elnöksége alatt érte el az utóbbi harminc év legnagyobb sikerét: a felnőtt válogatott kijutott az idei nyári franciaországi Európa-bajnokságra.

A Top 101 üzleti döntéshozóról szóló cikkeket a  Manager Magazin májusi duplaszámában olvashatja el.

A Manager Magazinra itt fizethet elő.

TOP 101 Csányi Sándor
Kapcsolódó cikkek