Cégvilág

Habony Árpád: A láthatatlan ember

„Sosem volt, sosem lesz, most sincs semmilyen strómanom” – ezt válaszolta Orbán Viktor az idén arra a parlamenti kérdésre, amelyben egy képviselő azt firtatta, mi köze van a miniszterelnöknek a bizalmasai, köztük a Manager Magazin Top 101 listáján az ország tíz legbefolyásosabb üzleti döntéshozója közé is bekerült Ha­bony Árpád üzleti sikereihez. Nem véletlenül fordult sokak figyelme Habony felé: bár saját bevallása szerint legfőbb bevételét a baráti kölcsönök jelentik, a kormánynak pedig a közelében sem tölt be semmilyen hivatalos funkciót, kevés embernek van nála nagyobb hatása a magyar közéletre.

Pedig Habony Árpád még perre is megy, ha az a kérdés, hogy közszereplő-e. Eddig egyetlen élethelyzetben sem volt annak tekinthető – ezzel indokolta fellebbezését abban a perben, amelyet az Index ellen indított, amikor egy olyan videót jelentettek meg róla, amelyben egy luxus-divatáruháznál sétál. A bíróság ezt nem így gondolta.

Nem könnyíti a tisztánlátást, hogy Habony legalább annyira rejtőzködik, mint amennyire korábban Simicska Lajos tette. A politika előtti életéről annyit tudunk, hogy 1968-ban született, 1987-ben pedig a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett le. 2000-ben bukkant fel a médiában parlamenti koronaőrként – ekkor adta egyetlen tévés nyilatkozatát a koronát védő vitrinről. Évekkel később kezdték a Fidesz egyik legfőbb stratégájaként emlegetni.

Sokan állítják, hogy nagy szerepe volt a 2008-as – a vizitdíjról, a képzési hozzájárulásról és a kórházi napidíjról szóló – népszavazásban, ahogy azt is, hogy az ő ötlete volt a 2014-es választás előtt a rezsicsökkentés, majd a migránsellenes kampány. A kormánykommunikáció szerint ez erős túlzás, ő csak egy jobboldali meggyőződésű ember, aki mindenféle ellentételezés nélkül elmondhatta a magánvéleményét.

Kósa Lajos egy kiszivárgott felvétel szerint zárt körben azt mondta: „Habony egy életveszély.” A legnagyobb botrányt az okozta, amikor kiderült, esküvőjére ingyen megkapta a Szépművészeti Múzeumot, a múzeum pedig tíz értékes antik festményt adott kölcsön Habony volt anyósának lakásába.

A kormány kritikusai Habonyt a teljes állami kommunikáció mögött ott látják. Mi­után Simicska Lajos összeveszett Orbánnal, egy ideig sokan azt hitték, hivatalosan is Habony lesz az új jobboldali médiabirodalom feje – ekkor alapították meg a félig az ő tulajdonában lévő Modern Media Groupot. Azóta a Lokál nevű lapot vette a cég a saját nevére, amely júniustól már nem ingyenes hetilapként, hanem napilapként jelenik meg. Ezzel konkurenciát teremt a Metropolnak, Simicska Lajos ingyenes újságának. De Habony hetilapja is megmarad Lokál Extra néven.

A Lokál szerencsés: több százmillió forint értékben hirdetett ott jó néhány állami vállalat. Hogy sok kisebb portál és az igazi nagy falat, a TV2 irányításában részt vesz-e Habony, arra hivatalosan nem a válasz – mindenesetre, ha csak feleakkora befolyása is van, mint a pletykák sejtetik, az már elég lenne arra, hogy a magyar média legbefolyásosabb irányítói között tartsák számon. Így azonban csak annyi biztos: Habony az az ember, akinek a neve kimondásával a legtöbb kormánypárti politikust arra lehet késztetni, hogy elnémuljon, vagy idő előtt elmenjen a sajtótájékoztatójáról.

A Top 101 üzleti döntéshozóról szóló cikkeket a  Manager Magazin májusi duplaszámában olvashatja el.

A Manager Magazinra itt fizethet elő.

TOP 101 habony árpád
Kapcsolódó cikkek