Cégvilág

Hatalmas adatszivárgás derült ki, több százmillió jelszót loptak el

Több százmillió e-mail-fiókhoz tartozó felhasználónév és jelszó került kiberbűnözők kezébe nagy e-mail-szolgáltatóktól.

Több százmillió e-mail-fiókhoz tartozó felhasználónév és jelszó került kiberbűnözők kezébe nagy webes e-mail-szolgáltatóktól a Reuters beszámolója szerint. A hírügynökségnek Alex Holden, a Hold Security vezetője nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, és egészen megdöbbentő adatok derültek ki. Az informatikai biztonsági cég kapcsolatba került egy orosz hackerrel, aki azt állította, hogy több mint egymilliárd feltört e-mail-címe van eladásra. Az információ ellenőrzése után, miután kizárták az ismétlődéseket, kiderült, hogy ha ennyit nem is, de 250 millió e-mail-fiók adatait sikerült megszereznie. Ezen belül a legnépszerűbb orosz webes levelezőszolgáltatás, a Mail.ru 57 millió e-mail-címe is megtalálható, ami megdöbbentően magas arány, mert a szolgáltatást a múlt év végén mintegy 64 millióan használták. De 40 millió Yahoo-, 33 millió Hotmail- és 24 millió Gmail-felhasználó is izgulhat.

Ez az eddigi egyik legnagyobb adatszivárgás, amelyre fény derült. Holden hangsúlyozta, hogy az általuk feltárt ügy valós és komoly veszélyt jelent, hiszen az így megszerzett e-mail-fiókokkal – ha sikerül eladni őket az internetes feketepiacon – célzott támadásokat indíthatnak vállalatok vagy akár kormányzati szervezetek ellen is. Alex Holdennek nem ez az első nagy fogása: szerepet játszott többek között az Adobe Systemsnél, a JP Morgannél és a Targetnél történt adatszivárgások felderítésében is, amelyek több tízmillió felhasználót érintettek.

Bár a felhasználói adatok illetéktelenekhez kerülését a cégek igyekeznek titkolni, az utóbbi időben egyre több nagy méretű adatszivárgás kerül nyilvánosságra. Tavaly az Egyesült Államokban kilenc társaságtól összesen mintegy 100 millió felhasználóval kapcsolatban szereztek információkat a hackerek. Az amerikai szövetségi kormány is célkeresztbe került, az FBI-tól és egy másik védelmi szervezettől összesen 30 ezer munkatársuk adatait lopták el.

Az egyik legnagyobb vihart kavaró és talán legismertebb adatlopás a Sony Pictures Entertainmenthez, a japán óriáscég filmgyártó részlegéhez köthető. Ez nem is annyira a kiszivárgott információ mennyisége – bár a 100 terabyte-ot is meghaladta az ellopott állományok mérete –, hanem minősége miatt váltott ki hatalmas botrányt. Az SPE munkatársainak személyes adatai mellett a cégre vonatkozó üzleti információk, a készülő filmek kulisszatitkai is nyilvánosságra kerültek.

net biztonság jelszó
Kapcsolódó cikkek