Cégvilág

Ők az álomfőnökök - Zuckerberg az istenített cégvezetők között

A legnépszerűbb amerikai vezérigazgatók listáját már nem a Google-főnök Larry Page vezeti. A listán érződik a szellemi cégek erőfölénye.

A legnépszerűbb amerikai vezérigazgatók listáját már nem a Google-főnök Larry Page vezeti, ám ennek objektív oka van: tavaly augusztusban átadta a helyét a cégnél Sundar Pichainak, ő pedig az internetes óriás tevékenységeit összefogó Alphabet Holding élére katapultált. Pichai belülről érkezett, végigjárta a szamárlétrát, ennek is köszönhető, hogy 96 százalékos elfogadottsággal rögtön a Glassdoor által készített lista 7. helyén kezdett.

A lista nem egyszerű szimpátiafelmérésen alapul, a feltett kérdések szerteágazóak, a vezetők munka- és emberi kapcsolattartásán, szakmai megítélésén kívül kitérnek a vállalati kultúrára, a lojalitásra, a karrierépítés támogatására és a bérpolitikára is. A Glassdoor a legalább ezer főt foglalkoztató vállalatokat vezetőit rangsorolja, legkevesebb száz dolgozói értékelés alapján.

Főnökükről a legjobb bizonyítványt a Bain & Company globális vállalatvezetési tanácsadó dolgozói állították ki. „Keményen dolgozik, elérhető célokat fogalmaz meg és támogatja a beosztottak fejlődését” – magasztalták Bob Becheket a kollégái. A hozzá hasonlóan 99 százalékos „tetszési indexszel” záró Scott Scherr-ről is áradoztak az Ultimate Software-nél. „Scott a legédesebb ember a Földön, mindenkire odafigyel, miatta remek a vállalati kultúra” – idézi az egyik kevésbé mértéktartó véleményt a Fast Company. Scherr 25 éve a semmiből hozta létre a céget, azóta energikus, szerethető és a segítőkész emberekkel vette körül magát, ez a sikerének a titka. A harmadik 99-es mutató a McKinsey & Co. tanácsadót vezető Dominic Bartoné. Dolgozói valósággal istenítik a Mark Zuckerberg – Sheryl Sandberg – Chris Cox trió által menedzselt, negyedik helyre sorolt Facebookot. „Inspirálóak, intelligensek és két lábbal állnak a valóság talaján” – szól az egyik pozitív kritika.

A listán egyébként érződik a szellemi cégek erőfölénye, a termelő vállalatok közül a top10-ben csak az Apple-t és Nestlé állateledel-gyártó leányát, a Purinát találjuk. Ennek egyszerű magyarázata van, ugyanis a dolgozók a névtelenséget kihasználva őszinte és dehonesztáló véleményüket is megfogalmazhatják a vezetéssel szemben. (Ha az Apple-nek beszállító kínai cégeket is megkérdezték volna, a cég aligha kerül fel az 50-es listára.)  Érdekesség, hogy szakítva a negatív hagyományokkal az idén nők is felbukkannak a listán, s rögtön négyen: közülük a legelőkelőbb, 17. helyre az In-N-Out Burger gyorsétterem-láncot vezető Lynsi Snyder futott be.

főnök
Kapcsolódó cikkek