Cégvilág

Szárnyakat ad a net a raktárigényeknek

Az ipari egyik legerőteljesebb szegmense a városon belüli, úgynevezett citylogisztika, más néven Small Business Unit (SBU), amely a kis alapterületű raktáringatlanokat, telephelyingatlanokat öleli fel. A telekboom erre a szegmensre nagyon erős hatással van. Az SBU piacának fellendülésében fontos szerepet játszik, hogy a kereslet bővülésére reagálva nagyon megerősödtek az e-kereskedelemhez kapcsolódó raktárigények is – hívja fel a figyelmet Kiss Ernő, az Eston International befektetési és ipari ingatlan divíziójának vezetője.

Az ipari ingatlanok piacán fellendülés mutatkozik. Csökkenő üresedés, növekvő bérleti díjak jellemzők, amelyek további fejlesztéseket fognak generálni a szakember szerint. A kereskedelmi ingatlanok közül ezen a piacon az elmúlt öt évben szinte nem volt spekulatív fejlesztés, a friss adatokból azonban már látható, hogy bár a válság alatt nagyon lecsökkent a fejlesztési kedv, most ez a szegmens is magához tért.

A 2007–2008-ban megvalósult raktárfejlesztések nagysága még mindig sokszorosan túlszárnyalja a 2016-ra tervezett fejlesztésekét, de bizakodásra ad okot, hogy idén elindultak a spekulatív fejlesztések, ami nagyon fontos jel. A fejlesztések felívelésének legfőbb oka a rekordalacsony üresedés, amely akár 10 százalék vagy még alacsonyabb, egyes régiókban nulla. Ez abba az irányba hat, hogy raktárépületeket kell fejleszteni. Azonban amíg a bérleti díjak nem érik el azt a szintet, amely már vonzó a fejlesztőknek, nagy tömegű fejlesztésre nem számíthatunk – véli Kiss Ernő. Ez a mai árfolyamokat tekintve havi 3,5-3,7 euró négyzetméterenkénti értéket jelent.

Az SBU piacának fellendülésében fontos szerepet játszik az is, hogy nagyon megerősödtek az e-kereskedelemhez kapcsolódó raktárigények. Ahogy növekszik a úgy nő a fogyasztás, ez pedig maga után vonja a raktárkapacitások növelésének az igényét. A webáruházak raktárigényének dinamikus növekedését jól mutatja egyik partnerük esete – mondta Kiss Ernő –, akinek az üzlete 30-50 százalékot nő évente. Érthetően eleve úgy bérel raktárterületet, hogy a bővülési lehetőséget beépíti a bérleti feltételekbe. Az ilyen növekedési ütem pedig nem egyedi eset ügyfélkörükben.

net raktár
Kapcsolódó cikkek