Cégvilág

Fél gőzzel megy egy paksi blokk

Egy műszaki zavar miatt hétfőn a felére, 250 megawattra kellett csökkenteni a paksi atomerőmű 1-es blokkjának teljesítményét. Az esetről aznap kiadott atomerőművi és atomenergia-hivatali (OAH) közlemények szerint a problémát a blokk egyik generátora okozta. Emiatt leállították a hibás generátorhoz tartozó turbinát, a másik tovább működik. A védelmi rendszereket nem kellett igénybe venni, a blokk biztonsága nem volt és nincs is veszélyben. Az esemény a nukleáris biztonságot nem érintette – állt a közleményben.

Az erőmű teljes termelésének a nyolcada esett ki, de nem keletkezett zavar a hazai áramellátásban. A rendszerirányítónak, vagyis a Mavirnak ugyanis egyrészt rendelkeznie kell a kieső, legnagyobb erőművi egység pótlására alkalmas tartalékokkal, ez jelen esetben 500 megawatt. Másrészt a hiányt negyedórán belül meg kell tudnia szüntetni. A Mavir most az említett tartalékokból vásárolt, azon belül is az olcsóbb, úgynevezett szekunder forgó tartalékból. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a Mavir pillanatról pillanatra a számára felajánlott, legolcsóbb tartalékot veszi igénybe, amely származhat akár importból is.

Az utóbbi három és fél évben a mostanival együtt 18 teljesítménycsökkenéssel járó műszaki zavar volt a paksi atomerőműben. Ebből kettő – a tavaly márciusi és a tavaly októberi – vezetett blokkleálláshoz, a többi 100 megawatt fölötti (ilyenből hat volt), 70 százalékra történő (ilyen eset kétszer volt) és 50 százalékos teljesítménycsökkenéssel járt. A hibák jellemzően villamos, gépészeti és biztonsági berendezésekben keletkeztek. A nukleáris események egy részét egyébként nem is kell bejelenteni az illetékes hatóságoknál. A többit igen, azokat a súlyosságuktól függően a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Eseményskála (INES) alapján sorolják be, de ezek között is akad nulla alatti fokozatú. Az első háromba az üzemzavarok tartoznak, a többibe a balesetek. Az 1-es és 2-es fokozat eseményei viszonylag gyakoriak.

Az OAH nyilvántartása szerint a paksi atomerőműben 1990 óta összesen egyszer volt INES-3-as besorolású probléma, amikor 2003. április 10-én kis mennyiségű radioaktív anyag jutott ki a környezetbe. A hiba az éppen nem működő

2. blokk reaktorának segédberendezésében történt. Túlhevültek a fűtőelemek mosására szolgáló tartályban a fűtőelemkötegek, majd hideg víz ömlött rájuk, amitől súlyosan megsérültek a Fizikai Szemle akkori beszámolója szerint.

INES 2-es eseményből három volt 1990 és 2014 között Pakson, INES 1-esből pedig 44. Tavalyi adatok még nincsenek az OAH legfrissebb, még az Országgyűlés elfogadására váró jelentésében. Az anyag szerint 2014-ben az atomerőműben 18 jelentésköteles esemény zajlott le, ezekből egy volt azonnali jelentésköteles, de egy sem érte el INES 1-es fokozatot.

áramkiesés áram paksi blokk Paks
Kapcsolódó cikkek