Cégvilág

Felszámolják a Synergon-leányt

Elrendelte a Synergon Integrator Rendszerszolgáltató Kft. felszámolását a Fővárosi Törvényszék. Ez egy hónappal azt követően történt, hogy a bíróság megszüntette a kft. tavaly szeptembere óta tartó csődeljárását, miután megállapította a cég fizetésképtelenségét. A hitelezők többsége ugyanis nem támogatta az ügyvezetésnek sem a fizetési haladék meghosszabbítására, sem a csődegyezségre vonatkozó javaslatát.

A társaság abba bukott bele, hogy a budapesti utastájékoztatási rendszer, a Futár jelentős veszteséget okozott neki. Ez magával rántotta a Synergon Integrator tulajdonosát, a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Synergon Informatika Nyrt.-t is. Utóbbi könyveiben ugyanis a kft. 1 milliárd forint értéken szerepelt, s ha ezt az anyacég leírta volna a saját tőkéjéből, akkor alig 8,5 milliója maradt volna, ami még a részvénytársaságok számára előírt 20 milliós alaptőke-minimumot sem éri el. Mivel pedig a tőzsdei társaságnak nem sikerült egyetlen olyan befektetőt sem találnia, aki tőkét tett volna bele, a cég január 1-jén végelszámolás alá került, részvényeit pedig a BÉT január 15-én törölte.

A végelszámolást a szabályok szerint a kezdetétől számított három éven belül, azaz a Synergon esetében legkésőbb 2018. december 31-ig be kell fejezni. Ez időn belül viszont a cég bármikor újraindítható, ha rendezi a kötelezettségeit. A Fővárosi Törvényszék egyébként két és fél hete rendelt biztosítási intézkedést a Synergon Informatika Nyrt.-vel szemben, amit a cégbíróság múlt kedden jegyzett be. A biztosítási intézkedés elrendelésének az a célja, hogy megakadályozza, hogy az adós a végrehajtás fedezetéül szolgáló vagyont elvonja.

bét informatika SYNERGON
Kapcsolódó cikkek