Cégvilág

Jogszerűen vásároltak az MNB-alapítványi cégek

Nem követtek el jogsértést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által létrehozott cégek, amikor közbeszerzési eljárás nélkül vásároltak ingatlanokat, értékpapírokat, illetve igényeltek banki, befektetési szolgáltatásokat – állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB). Indoklása szerint ugyanis e cégek – a 2014-es EU-s irányelvnek megfelelve – kifejezetten kereskedelmi vagy ipari tevékenységet folytatnak, s egyáltalán nem látnak el közérdekű feladatot, ezért nem tartoznak a közbeszerzési törvény hatálya alá.

A KDB szerint az alapítványok által létrehozott három cég bevétele piaci tevékenységből származik, ily módon azok a piaci verseny szereplői. Amelyeket kizárólag a részvényesek – vagyis az MNB-alapítványok – által rendelkezésre bocsátott saját tőkéből finanszíroznak. Noha azt a bizottság is elismeri, hogy e saját tőkék gyakorlatilag közpénzek, azok ugyanis az MNB-től kapott vagyonokból származnak, amelyeket a Kúria és az Alkotmánybíróság március végén közpénzeknek minősített.

A három cég közül kettő ingatlanban utazik, fő feladatuk saját tulajdonú ingatlan bérbeadása. A hat alapítvány által tavaly augusztusban 7,2 milliárd forint alaptőkével elindított Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. a Vörösmarty téren lévő, egykoron a Luxus Áruháznak helyet ingatlant, míg a Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. az egykori Várkert Casinót vásárolta meg, hogy azokat piaci alapon hasznosítsák és működtessék.

A KDB határozatából az is kiderül, hogy az 5,1 milliárdos értéken szerepeltetett Kasselik-Ház bérbeadásából az azonos nevű zrt.-nek havonta 76,5 ezer eurós (azaz nagyjából 24 millió forintos) árbevétele származik. A befolyó bérleti díj – amely a Kasselik-Ház bevételének 57,51 százaléka volt 2015-ben, míg 2016 júniusában már a 95,79 százaléka – piaci szereplőktől származik, és nem közintézményektől vagy az alapítványoktól. Emellett a zrt. 2,5 milliós kamatra is szert tesz, amivel szemben mindössze 7-8 millió forintos kiadás terheli. Készpénzben, bankbetétben és értékpapírban együttesen 2,190 milliárd forintot tartott az első negyedév végén.

KDB MNB
Kapcsolódó cikkek