Cégvilág

Késik a CSOK átütő sikere a kisebb településeken

Egyelőre késik a családi otthonteremtési kedvezmény átütő sikere a kisebb településeken. Élénkül viszont az építési telkek piaca.

Bár az eddigi tapasztalatok szerint egyelőre nem jött be azoknak az önkormányzatoknak a számítása, amelyek ingyentelkekkel próbálták meglovagolni a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kezdeti érdeklődést – Balassagyarmaton, Makón, Ásotthalmon, Jászapátiban vagy éppen Kétpón –, a forgalom az építési telkek piacán igencsak megélénkült - írja a Népszabadság.

„Egyelőre késik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) átütő sikere, az ingatlanárak viszont minden kategóriában érzékelhetően nőttek a telkektől a használt lakásokon át az új építésű házakig. A budapesti lakóparkokat kivéve még nem indultak látványos építkezések. A vidéki városokban sem a társas-, sem a magánházépítések száma nem szökött az egekbe” – mondta a Népszabadságnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere az eddigi tapasztalatokról. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015 januárja és májusa között 2400 új építési engedélyt adtak ki országszerte, míg idén ugyanebben az időszakban valamivel több mint 4400-at.

Gémesi György hozzátette: egyelőre azokon a településeken sem kezdődtek építkezések nagy számban, ahol az önkormányzatok ingyen telkeket osztottak arra számítva, hogy az intézkedésnek köszönhetően sikerül visszacsábítani az elvándorolt lakosság legalább egy részét, vagy megállítani az elnéptelenedést - írja a Népszabadság.

családi otthonteremtési kedvezmény csok
Kapcsolódó cikkek