Cégvilág

Kitört az építkezési láz

Az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon – legalábbis ezt mutatja az új építési engedélyek kiugróan magas száma.

Májusban is folytatódott az építkezési szándék rekordmértékű növekedése Magyarországon: több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma, szemben az egy évvel korábbi 618 darabbal – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az újonnan engedélyezett épületek túlnyomó többsége lakóingatlan, az érintett alapterület majdnem a háromszorosára, 360 ezer négyzetméterre nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kiadott építési engedélyek száma az év elejétől kezdve hónapról hónapra növekedett, áprilisban pedig már kiugró építkezési lázról tett tanúbizonyságot, amikor szintén több mint a duplájára emelkedett ez az adat. Ha az idén tovább folytatódik a tervezett építkezések számának exponenciális növekedése, akkor a tavalyi 6500-as számot jócskán meghaladhatja, sőt a válság előtti szinthez közeledhet a kiadott engedélyek száma. „Az év hátralévő részében további növekedésre számítunk, hiszen láthatóan az önerős építkezési kedv és a fejlesztői aktivitás egyaránt meglódult” – mondta a Világgazdaságnak Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

A kedvező trend mögött több tényező is meghúzódik, elsősorban például az új lakások áfakulcsának 5 százalékra csökkentése, emellett a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kibővítése, különösen a 10+10 milliós változat is tüzeli az építkezési lázat – hangsúlyozta Rutai Gábor. A kedvező befektetési környezet is növeli a fejlesztők aktivitását, amelyek számos, korábban leállt projekt újraindítását tervezik a kedvező piaci trendek hatására. Az elemzők az idén 10-12 ezer új lakás építésére számítanak, a következő években pedig akár évi 15-20 ezerre.

A hatása is kezd megmutatkozni a piacon: a Miniszterelnöki Kabinetiroda adatai szerint január és május között mintegy ötvenezren érdeklődtek a támogatás iránt, a bankok 9300 igénylést fogadtak be, amelyeknek az összértéke 23 milliárd 700 millió forint volt. Az év első pár hónapjában még csak tájékozódtak az emberek, áprilisban és májusban viszont jelentősen megugrott a kérelmek és a megkötött támogatási szerződések száma: az első negyedévi adatokhoz képest több mint kétszeresére nőtt a befogadott kérelmek száma, a támogatási összeg pedig két és félszeresére emelkedett.

Így az új építésű lakások egyelőre még mindig szűkös piacán várhatóan fokozatosan növekedni fog a kínálat. Az Ingatlan.com adatai szerint tavaly július elejéhez képest 35 százalékkal nőtt az új építésűként hirdetett fővárosi lakások száma. Leginkább az idei második negyedév volt a bővülés motorja, az első negyedév végéhez képest 21 százalékkal nőtt az új építésű lakások száma – hívta fel a figyelmet Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kínálat bővülése ellenére az óriási kereslet még mindig felfelé hajtja az árakat: az új építésűként hirdetett lakások négyzetméterára országos átlagban 418 ezer forint volt június végén, 20 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, az első negyedévhez képest azonban csak 4 százalékos volt az áremelkedés, ami azt mutatja, hogy lassul a drágulás üteme. A fővárosban 544 ezer forintra, azaz 22 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár tavaly júniushoz képest, negyedéves szinten azonban mindössze 1 százalékos volt az áremelkedés.

Egyes megyékben a fővárosinál nagyobb mértékben bővült a kínálat: Hajdú-Biharban egy év alatt megduplázódott az új építésű lakások száma, Győr-Moson-Sopronban pedig 55 százalékos volt a növekedés. Ezzel párhuzamosan az árak is emelkedtek: Hajdú-Bihar megyében 11 százalékkal, 353 ezer forintra, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 8 százalékkal, 358 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. Balogh László szerint az említett megyék kiemelkedő szereplése azzal magyarázható, hogy Győr és Debrecen gazdasági központként élénk ingatlanpiaccal rendelkezik.

építkezési láz ingatlan csok
Kapcsolódó cikkek