Cégvilág

Nem fizetnek rá az olcsóbb roamingra

Nyáron a roamingforgalom megdobja a távközlési társaságok bevételeit, ám ennek a konkrét összegét egyikük sem árulta el. Tény azonban, hogy a jövő év közepén végleg megszűnő roamingdíj elenyésző részét adja a társaságok összbevételének, s miután a tarifa fokozatosan csökken, és a szolgáltatók különböző kedvezményekkel álltak elő, így e forrás elméletileg jelentősen zsugorodhatott volna az évek során. De nem ez történt. A Magyar Telekom lapunknak adott magyarázata szerint ugyanis az elmúlt években mind a lakossági, mind a kkv-ügyfelek körében nőtt az átlagos hang- és különösen az adatforgalom a roaming területén. A Telenornál a februárban bevezetett új roamingcsomagok megduplázták az indított percek számát az előző évihez képest. Az április 30-án hatályba lépett uniós roamingtarifa-előírások nyomán pedig tovább nőtt a beszédhívások forgalma.

A roaming-hangforgalomra az erős szezonalitás jellemző: júliusban és augusztusban a legmagasabb az adott év átlagától való eltérés. Szeptemberben és októberben is nagyobb, de a nyári kiugrás alatt marad a különbség. A téli hónapok a leggyengébbek a roaming-hangforgalmat illetően – közölte a Telekom. A Vodafone-nál is hasonlóan látják: a roaming-beszédforgalom a nyári szabadságok idején a legnagyobb, ősszel és tavasszal pedig az üzleti utazások pörgetik jelentősen. A Telenor ügyfelei is nyáron roamingoltak a legtöbbet. Kisebb mértékben, de kiemelt forgalmat tapasztalnak a téli hónapokban is.

A roaming-adatforgalomban is erős a szezonalitás, jellemzően július és augusztus a két legerősebb hónap mind a lakossági, mind a kkv-ügyfelek körében. Hároméves (2012–2015) összehasonlításban 2015 második fele volt a legerősebb, a nyári hónapokban jelentősen megnőtt az adatforgalom, de a téli hónapok is jobbak voltak, mint korábban – közölte a Telekom. A társaságnál azt is megjegyezték, hogy az elmúlt években egyre nőtt a roaming-adatforgalom, főként az üzleti szegmensben.

Az adatfogalom növekedését főként az okostelefonok elterjedése táplálja, valamint az, hogy számos alkalmazás épp külföldön, utazáskor válik hasznossá. Az már most, a nyár első adataiból is látszik, hogy a 2014-es adatokhoz képest a roaming-hangforgalom több mint kétszeresére, az adatforgalom pedig a korábbi érték három-négyszeresére nőtt – jelezte a Vodafone. A roamingkorlátok lebontásának köszönhetően a Red EU lakossági és üzleti ügyfelek a 2015. április és 2016. április közötti időszakban közel 150 millió megabájt adatot forgalmaztak, 75 millió percet beszéltek az EU és a további 5 érintett ország területén, és ezzel az EU által szabályozott tarifákhoz képest több mint 14 milliárd forintot spórolhattak meg.

A Telenor-ügyfelek körében is jelentősen nőtt az elmúlt három évben a roaming-adatforgalom, tavaly az előző évihez képest pédául a négyszeresével, s a trend az idén is folytatódott. A legnagyobb növekedés a Telenornál május óta elérhető napi és heti roamingadatjegyeknek köszönhető: a cég kedvező áron kínál 1-2 gigabájt adatforgalmat tartalmazó, külföldön használható mobilinternetet.

roaming telefon
Kapcsolódó cikkek