Cégvilág

Pápai Hús: a Templeton kiemelt partnere menti meg a gyárat

Frank Liu, a Templeton Délkelet-Ázsiában aktív csoportjának vezetője viheti 1,1 milliárd forintért a pápai húsgyárat, amelyre tízszer ennyit költött az utóbbi nyolc évben az állam.

A Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnere menti meg a pápai húsgyárat – értesült a Világgazdaság. A pápai húsipari cégcsoport értékesítésére kiírt, hétfőn zárult pályázatot a budapesti Tano Commerce Kft. nyert, amelyet tavaly novemberben, a pápai húsgyár bedőlése után pár nappal jegyzett be a cégbíróság. Ügyvezetője a cégadatbázis szerint Liu Chi-Jen, aki az üzleti világban Frank Liuként ismert. A tajvani üzletember további két cég, a Chi Fu Investment Hungary Kft. és a Chi Fu Central Europe Re Kft. ügyvezetője. Bár a cégek offshore cégek tulajdonában vannak, piaci források szerint Frank Liu a tulajdonosuk.

Az üzletember 1988 óta dolgozik a Templetonnak, amely egészen a közelmúltig az államadósságunk több mint 10 százalékát birtokolta, és Magyarország megmentőjeként tartották számon. Liut 1997-ben a cég elsőszámú kínai képviselőjének nevezték ki, jelenleg független igazgatóként vezeti a Templeton ügyleteit. Ő az egyik ügyvezető igazgatója a Tajvanon alapított pénzügyi befektetőcsoport, a Tano China Capital Management Inc.-nek, emellett egy Templetonnal létrehozott közös cég, a Franklin Templeton Securi­ties Investment Consulting (SinoAm) Inc. elnöke, valamint a Templeton tajvani befektetési alapkezelőjének igazgatója. A csoport főleg Délkelet-Ázsiában, Kínában, Tajvanon, Indiában, Szingapúrban aktív, és jelen van az Egyesült Államokban is.

Milliárdokat bukik az állam

A vevő tehermentesen kapja meg a húsüzem épületeit, a hozzá tartozó sertéstelepeket, egy vágóhidat, a cégcsoport üzlethelyiségeit, a 165 járműből álló gépkocsiparkot, több mint 800 mezőgazdasági és 1600 húsipari gépet, több mint 4 ezer tenyészállatot, az árukészletet, valamint a márkaneveket és a védjegyeket. A Világgazdaság értesülése szerint a vételárnál jóval nagyobb befektetést kell végrehajtani, hogy nyereségesen működhessen a gyár. Bár a pápai húsüzemet kétszer is megmentette az aktuális kormány, az üzemnek juttatott közpénz mindig elment a hitelezők kifizetésére, fejlesztésre egy forint sem jutott. Az állam 2008 óta mintegy 11 milliárd forint közpénzt juttatott a vállalatnak különböző támogatások és hitelek formájában. Cserébe az adófizetők kénytelenek lesznek beérni ennek a tizedével, az új befektetőtől kapott 1,1 milliárddal.

A befektető Magyarországra csábítása Székely Levente volt tajvani nagykövet diplomáciai eredménye – állította a Világgazdaságnak egy piaci forrás. A történet szerint a diplomata két éve elérte, hogy Frank Liu ellátogasson hozzánk, és beleszeretett Magyarországba. A sikeres együttműködésről árulkodik, hogy Székely több mint 24 éves diplomáciai karrier után kilépett a külügy kötelékéből, és tavaly augusztus óta a Chi Fu Investment Hungary Kft. társvezetője. Az üzletember magyarországi cégeiben egyébként nem Székely az egyetlen volt kormányzati ember. Például az egyik igazgató, Polonyi Katalin korábban a Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatóhelyettese volt, 2012–2013-ban pedig a magyar–kínai kapcsolatokért felelt a Matolcsy György vezetése alatt álló Nemzetgazdasági Minisztériumban. A befektető nem lehet ellenére a kormánynak sem, hiszen egy éve megkapta a tajvani magyar kereskedőház licenszét is a Világgazdaság értesülése szerint.

Megkerestük Székely Leventét, hogy érdeklődjünk, mit terveznek a pápai húsüzemmel, de türelmünket kérte. Frank Liu egyébként már tavaly is próbálta megszerezni a gyárat. Egy 2015. májusi pápai képviselő-testületi jegyzőkönyvből derült ki, hogy a Chi Fu 1 eurós ajánlattal szállt volna be a húsüzembe. A Tano Commerce Kft. végül 1,134 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a Pápai Hús eszközeire kiírt második pályázatot. A februári 4,5 milliárdos felhívásra nem kelt el a gyár, csak 110 millió forintot ajánlottak érte. Ezért a júniusban meghirdetett pályázaton már csak 3,6 milliárd forintot kért a felszámoló az üzem vagyonáért. A pályázat feltétele volt, hogy a befektető egyben veszi meg a teljes cégcsoport, a tavaly novemberben felszámolás alá került Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., a Pápai Hús Kft. és a PÁPA-SER Kft. összes vagyonelemét, és előnyt jelentett a tevékenység fenntartása és a tovább foglalkoztatottak létszáma.

Templeton Pápai Hús
Kapcsolódó cikkek