Cégvilág

A Dunamentitől vásárol a Mol

Kikeveredőben van a veszteségekből a Dunamenti Erőmű, az idén talán nyereséges is lesz. A társaság visszaszerezte régi vevőjét, a Mol finomítóját.

Tavaly sokat javított a számain, de továbbra is vastagon veszteséges volt a százhalombattai Dunamenti Erőmű Zrt. (DERT). Árbevétele 12,4 milliárd forintról 16,4 milliárdra nőtt a megugrott exportnak köszönhetően, adózás előtti eredménye pedig hárommilliárd forintos veszteség volt az előző év közel 20 milliárdos mínusza után. „Az elmúlt öt-hét év instabil működéséből származó, alapvetően veszteséges időszakok miatt a tulajdonos jelentős értékvesztést könyvelt el” – válaszoltak a Világgazdaságnál a DERT-t ellenőrző MET csoportnál. Hangsúlyozták, hogy a tulajdonos jelentősen csökkentette az erőmű működésének fix költségeit, az energiapiacok pedig már úgy alakultak, hogy érdemessé vált a létesítmény G3-as blokkjának működtetése. (Ezt az egységet még azt megelőzően újították fel az erőműben, hogy az 2014-ben a MET-hez került volna.) Szintén javította a DERT számait, hogy a G3-as mellett a G1-es és a G2-es blokk is sikerrel indult az országos villamosenergia-rendszer irányítója, a Mavir által meghirdetett negyedéves pályázatokon. A DERT ráadásul újra tudta éleszteni az együttműködést a Molhoz tartozó, szintén százhalombattai Dunai Finomítóval. Összességében 2016-ban már nyereséges lehet az erőműtársaság.

A DERT mindazonáltal elesett attól a bevételtől, amelyhez az juttatta volna, hogy a telephelyén épített volna gumiabroncs-újrahasznosító üzemet a Homatech Kft. E kiesésre vonatkozó kérdésünkre a MET-nél azt válaszolták, hogy az ingatlan érintett részén maga a MET dolgozik saját projekteken. Egy júniusi közzététel szerint a MET-csoport 12,665 százalékát (közvetve) ellenőrző Nagy György egyik cége, a Westbay Kft. 9,47 százalékos közvetett befolyást szerzett a DERT-ben. Ezt megelőzően Nagy György hárommillió forintról 3,296 milliárdra emelte a kizárólagos tulajdonában lévő HO-ME 2000 Kft. törzstőkéjét, amelynek a Westbay akkor a 74,91 százalékos tulajdonosává vált. Nagy Györgyöt megkérdeztük a változtatás céljáról, főleg, mert úgy adott ki hárommilliárd forintot az ügylet során, hogy a DERT-ben a pénze egy­előre nem fial egy fillért sem. Az üzletember nem válaszolt, a MET-nél pedig azt közölték, hogy a Nagy György által lebonyolított tranzakció sehogyan sem befolyásolja a MET vagy a DERT működését.

Amikor a MET megvásárolta a DERT-et, még jóval ígéretesebbek voltak az árampiaci kilátások, mint tavaly. 2015-ben az erőmű az országban felhasznált villamos energiának csak körülbelül a 2 százalékát adta a Mavir adatai szerint, kihasználtsága pedig 8 százalékos volt. Az év első három hónapjában és decemberben eleve végig pihent a létesítmény, csak nyáron lendült be. Csúcskihasználtságát augusztusban érte el, 27 százalékkal. Magyarországon egyébként a többi gázüzemű erőmű sem remekelt a földgáz és a vele előállított villamos energia kedvezőtlen árarányai miatt. Ám ahogyan tavaly, úgy most is azt mondták a MET-nél a Világgazdaságnak, hogy a tulajdonosok nem akarják eladni a Dunamentit.

energia Mol Dunamenti erőmű
Kapcsolódó cikkek