Cégvilág

A szúnyogok terjesztik a maláriát és a sárgalázat

Mesterséges kómában fekszik, gépek tartják életben azt az amerikai riportert, aki maláriával fertőződött meg Rióban, mert nem kapott védőoltást. Az afrikai kontinensek ugyancsak a vérszívók terjesztenek halálos kórt: a sárgalázat.

Rio de Janeiro/ Kinshasa Az életéért küzd egy riói kórházban Charlie Webster, a Sky Sports korábbi riportere miután teljesítette a Ride to Rio nevű jótékonysági kihívást, vagyis 1300 kilométert biciklizett Londonból Lisszabonig, majd 1600-at Recife-ből Rio de Janeiro-ig. Ezen az utóbbi szakaszon fertőződött meg egy ritka maláriatörzzsel, amely a betegségét okozta. Webster többedmagával teljesítette a kihívást, azaz odaért az olimpia megnyitójára, de már akkor is látszott rajta, hogy valami baj történhetett, igaz, ekkor még csupán a kiszáradás okozta tünetekre gondoltak. Nem sokkal később kórházba került emiatt, ahonnan még viszonylag jókedvű képeket tett ki magáról a közösségi oldalakra. Állapota azonban rohamosan súlyosbodott, és csak ekkor derült ki, hogy maláriás.

Webster állítólag tisztában volt a kihívás egészségügyi kockázataival, ám amikor védőoltást akart, állítólag azt mondták neki, hogy ezen az útvonalon nem áll fenn a maláriafertőzés veszélye, ezért nincs szükség a megelőzésre. Ezek után kapta el a betegséget, annak is egy igen agresszív válfaját, ennek következtében már leálltak a veséi és dialízisre szorul, és segítség nélkül már lélegezni sem tud. Az orvosok most mesterséges kómában tartják, és bíznak benne, hogy mivel végre kiderült a betegség valódi oka, immár hatékonyan kezelni is tudják és a volt riporter meggyógyulhat.

Dr. Szlávik János infektológus, a Szent László Kórház főorvosa azt mondta: a világ legjobban egy malária elleni oltásra vár, de mivel a betegség kórokozója egy parazita, amelynek hatalmas a felülete, ezért nagyon nehéz ellenszert találni. Pedig a malária az a betegség, amelyben a legtöbb ember meghal a világon. Évente több millió áldozatot szed, köztük rengeteg a gyerek hal bele a betegségbe. Hozzátette: Magyarországon évente 10-15 ember jelentkezik náluk maláriával és 4-5 évente egy magyar ember is meghal emiatt. Pedig létezik ellene gyógyszer, amit ha az utazás előtt és alatt folyamatosan beszednek, megelőzhető. A malária mellett a tífusz, az agyvelő- és a májgyulladás ellen is tanácsos oltani. Azért csak tanácsos, mert kizárólag a sárgaláz ellen kötelező az oltás. A sárgaláz egyfajta vérzéses láz, mint az ebola vagy a Dengue-láz. A szúnyogok terjesztik és a fertőzöttek 60–70 százaléka ebbe a betegségbe is belehal. Az infektológus azt is elmondta, hogy sárgalázas beteggel az elmúlt húsz évben alig öt esetben találkoztak. Ők is azért fertőződhettek meg, mert nem voltak kellőképpen elővigyázatosak, nem vették komolyan a szabályokat.

Sárgaláz – világjárvány?

Hatalmas oltási kampányba kezdtek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, az elmúlt évtizedek legnagyobb sárgalázjárványának feltartóztatása érdekében. Több mint 10,5 millió embert oltanak majd be a következő tíz napban A Save The Children nevű segélyszervezet korábban arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogok terjesztette kór globális fenyegetést jelent, Amerikába, Ázsiába és Európába is eljuthat. A szervezet szerint Kongóban már csaknem ötszáz emberrel végzett ez a betegség. A WHO tudatta, hogy kevés az oltóanyag, ezért a szokásos adag ötödével oltják be az embereket.

A sárgalázat a dengue- és a zika lázhoz hasonlóan szúnyogok terjesztik, de lefolyása sokkal veszélyesebb, a súlyos állapotú, kórházi kezelésre szoruló betegek körében a halálozási arány 75 százalék. A kór többnyire lázzal, izomfájdalmakkal, rosszulléttel, hányingerrel jár, de veseelégtelenséghez és végül halálhoz is vezethet.

szúnyog sárgaláz rió malária Rio
Kapcsolódó cikkek