Cégvilág

Balatonfűzfőn mégis lehet lőszergyár

Zöld utat kapott a Balatonfűzfőn épülő lőszergyár: mégsem kell félmilliárd forint uniós támogatást visszafizetnie a beruházó Mil-Exim Kft.-nek – értesült a Világgazdaság.

Úgy tűnik, megmenekül az egyetlen folyamatban lévő magyarországi hadiipari beruházás, a 2,5 milliárd forint költségűre tervezett balatonfűzfői lőszergyár. A 950 millió forint uniós támogatásra érdemesített projekt ügyében márciusban szabálytalansági vizsgálatot indított a nemzetgazdasági tárca. Az akkori információk szerint a beruházó Mil-Exim Kft. számláit befogadták ugyan az uniós támogatások lehívásához, de elakadt a pénzáram, és ezzel végképp megpecsételődni látszott az amúgy a helyi politikai erők és a lakosság által is kifogásolt projekt sorsa.

Az összegzés elég durva: a műszaki készültség 0 százalék, a pénzügyi készültség – a kifizetett számlák alapján – csaknem 80 százalék. A minisztérium ellenőrei azt állapították meg, hogy a speciális haditechnikai „intermodális logisztikai és felújító központ” nem készült el a tavaly év végi határidőre, és nem valósult meg a cél, a vállalt, évi 50 ezer tonna hadianyag gyártása, illetve újrahasznosítása sem. Végeredményben a támogatási szerződéstől való elállást, az addig kifizetett, mintegy 450 millió forint szubvenció visszafizetését rendelte el az irányító hatóság szerepét betöltő minisztérium.

Ugyanazon projekt állásáról azonban egészen más következtetésre jutott most a Miniszterelnökség, amelyhez fellebbezett a Mil-Exim – értesült a Világgazdaság kormányközeli forrásból. A kancellária vizsgálata alapján azt állapította meg, hogy a beruházás elkészült, a gépsor üzemkész, és minden esély megvan arra, hogy további jelentős késedelem nélkül befejeződjék a projekt. A szabálytalansághoz mérten aránytalan a támogatás visszafizetését, illetve a szerződéstől való elállást előíró szankció, hiszen lényegében meghiúsítaná a projektet. Ezzel a nemzetgazdasági minisztérium verdiktjét megsemmisítették. Ez azt jelenti, hogy a Mil-Eximnek nem kell visszafizetnie a közel félmilliárdos, már kiutalt támogatást, és megindulhat a pénzáram, lehívhatóvá válik a többi szubvenció. Az irányító hatóságnak új szabálytalansági eljárást kell lefolytatni az ügyben, nyilván a kancellária jogászai által felhozott érvelést is figyelembe véve.

Ukrán robbanó-anyag-gyártó Budán

Arma Hungary Kft. néven fegyver-, lőszer- és robbanóanyag-gyártó céget alapított az ukrajnai Corporation Tasko. A hetekben bejegyzett új társaság székhelye a Lövőház utca egyik második emeleti lakása, átellenben az Európai Bizottság képviseletével, illetve a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával. A kijevi központú Tasko honlapja szerint robbanóanyagokat, különböző lőszereket, de kézifegyvereket és nagy hatótávolságon érzékelő lehallgatókészülékeket is tervez, fejleszt és gyárt. A magyarországi fegyvergyártásra, hadiipari kereskedelemre vagy ezekhez kapcsolódó tevékenységekre engedéllyel rendelkező cégek listáján lapzártánkkor nem volt nyoma az Arma Hungary Kft.-nek, nem szerepelt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által vezetett nyilvántartásokban.

A Mil-Exim gyártási kapacitása képes kiszolgálni a Magyar Honvédség és a fegyveres testületek eddig importforrásokból beszerzett lőszerigényét – közölte korábban a cég. Jelenleg Magyarországon egyetlen lőszergyártó termel, a svájci RUAG Holding érdekeltsége, a RUAG Ammotec Magyarországi Zrt., amely kis kaliberű, központi gyújtású lőszereket gyárt.

balatonfűzfő gyár lőszer
Kapcsolódó cikkek