Cégvilág

Meglepheti a piacot a Sony

Két új PlayStation 4 játékkonzolt is bemutathat a Sony szeptemberben a The Wall Street Journal információi szerint.

Két új PlayStation 4 (PS4) játékkonzolt is bemutathat a Sony szeptemberben a The Wall Street Journal információi szerint. A japán társaság júniusban jelentette be, hogy dolgoznak egy nagyobb teljesítményű, a legnagyobb játékrajongóknak szánt eszközön, amely a „Neo” munkanév alatt fut. A cég szeptember 7-én New Yorkban, a Play­Station Theaterben tart egy nagy bejelentő eseményt, amelyen az üzleti lap értesülése szerint egy másik készülékkel is meglepik majd a piacot, a jelenlegi PS4 karcsúbb és egyben olcsóbb változatával. A két különböző modell piacra dobását az indokolja, hogy így a különböző igényű játékosokat is ki tudná szolgálni a vállalat, ami értelemszerűen növelné a bevételeit.

Az új alapgép valószínűleg nem hoz különösebb változást a játékélményben, a fejlettebb verzió viszont nagyobb teljesítménnyel és jobb grafikai megjelenítéssel már komoly előrelépést jelenthet. Egyrészt alkalmas lehet az ultranagy felbontású, 4K-s játékok megjelenítésére, másrészt logikus lépés lenne a Sony részéről, ha a virtuálisvalóság-szoftverek futtatásához alkalmas hardverrel látnák el. A társaság ugyanis októbertől kezdi majd forgalmazni a saját virtuálisvalóság-eszközét, a PlayStation VR-t, és a 399 dollárba kerülő eszköz használatához egy PS4-re is szükség lesz – kérdés, hogy az igazi VR-élményhez elegendő lesz-e az alapgép. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyibe kerülnek majd az új játékkonzolok, a Play­Station 4 alapmodellje az Egyesült Államokban 350 dollár körüli áron kapható, nálunk valamivel több mint százezer forintba kerül.

A PS4 a legújabb generációs játékkonzolok közül a legsikeresebb, 2013-as megjelenése óta több mint 40 milliót adtak el belőle. Ezzel jócskán megelőzi riválisait, hiszen például a szintén 2013 óta kapható Microsoft Xbox One-ból a becslések szerint eddig 20 millió kelt el. Idén ez is megújul: a Microsoft júniusban jelentette be az Xbox One S-t, amely már kapható az Egyesült Államokban. Az elődjénél 40 százalékkal kisebb, könnyebb, ugyanakkor nagyobb tudású készülék 4K felbontású videók lejátszására is alkalmas. Az eszközből három modell kerül piacra, 500 gigabyte-os, 1 és 2 terabyte-os tárhellyel, a legolcsóbb verzió 299 dollár lesz majd. A harmadik nagy játékkonzolgyártó, a Nintendo új generációs eszközéből, a Wii U-ból 2012 óta 13 milliót értékesítettek.

PLAYSTATION Sony PS4
Kapcsolódó cikkek