Cégvilág

Az autókölcsönzőben folytatja a volt főprivatizátor

Autókölcsönző céget vezet Gansperger Gyula, az első Orbán-kormány állami vagyonkezelőjének elnök-vezérigazgatója.

Autókölcsönző céget vezet legújabban Gansperger Gyula, az első Orbán-kormány állami vagyonkezelőjének elnök-vezérigazgatója. A frissen bejegyzett, mádi székhelyű cég, az Optima Car egyik közvetlen tulajdonosa a Constant Invest Vagyonkezelő Kft., amelyet ugyancsak Gansperger vezet, tulajdonosa pedig a bécsi bejegyzésű Constans Beteiligungs GmbH. Az autókölcsönző másik alapítója a Szabó Gergő István érdekeltségében álló Divisiblis Befektető Kft. Gansperger nem reagált a Világgazdaság megkeresésére, mi a terve az új vállalkozással.

A magánszférába átigazolt egykori főprivatizátor az elmúlt években olyan nagy cégekben töltött be vezető pozíciót, mint a Wallis vagy a Synergon. Előbbiben a vezérigazgatóságig, utóbbiban az igazgatóság elnöki posztjáig vitte. Két évvel ezelőttig pedig az uniós pénzeket kihelyező Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatójaként működött. Közvetett tulajdonos is volt olyan potentátokkal egyetemben, mint a máig az igazgatóságban helyet foglaló Tombor András, Orbán Viktor egykori főtanácsadója, a Tokaj Kereskedőház Zrt. nemrég leköszönt felügyelőbizottsági elnöke. Gansperger autó­kölcsönző-beli üzlettársa, Szabó Gergő István a Morando jelenlegi cégvezetője.

A Morandót 2008-ban alapították, igazán azonban akkor vált aktívvá, amikor a Jeremie-programban nyertes nyolc kockázatitőke-társaság egyikeként uniós források kihelyezését kezdhette meg a kis- és középvállalati szektorban. A Morando 6,5 milliárd forintot helyezhetett ki, aminek a 70 százalékát tette ki az uniós pénz, a többit a tőketársaság maga állta. Ami a Jeremie-program menetrendjének megfelelően 2013 végéig lezárt befektetéseket illeti, nem mindegyikből egyszerű a kiszállás. A Morando üzleti beszámolója szerint „kellemetlen tapasztalat, hogy a magyar gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága és az államosítások miatt a befektetők nem vagy csak nagyon alacsony áron érdeklődnek a portfólió cégei iránt”. Az Aurum Horatii Kft., amely energiatakarékos módon, szennyvízből nyert energiával oldotta volna meg a hűtést illetve a fűtést, egyenesen végelszámolással végezte. Ám a rezsicsökkentés miatt az energiahatékonysági beruházások piaca jelentősen beszűkült – áll a beszámolóban –, ezért lőttek a szennyvizes projekteknek. A portfólióban maradt társaságok között akad mobiltelefonos, borkereskedő, fabrikettáló társaság vagy végelszámolásra ítélt vadhálógyártó társaság.

gansperger autókölcsönző
Kapcsolódó cikkek