Cégvilág

Leomlott a CBA északi bástyája

Csődvédelemért folyamodott a bíróságon a CBA északi központja. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzleteinek és 1200-1300 dolgozójának sorsa egyelőre bizonytalan

Csődeljárást kezdeményezett maga ellen hétfőn a Palóc Nagykereskedelmi Kft. a balassagyarmati bíróságon, amely harminc napon belül kinevezi a csődbiztost – tudta meg a Magyar Nemzet online kiadása. A lap információi szerint a CBA-hálózat észak-magyarországi bástyájának számító cég e-mailben értesítette a fordulatról az összes boltját. „Ez új helyzetet teremt, hiszen a múlt héten még arról volt szó, hogy a hétvégén esetleg sikerül megállapodni a bolthálózat eladásáról, és az is felmerült, hogy a csütörtökön bezárt üzletek a leltározás után esetleg újranyitnak a héten – mondta lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének (KASZ) elnöke.

Az 1200-1300 dolgozót foglalkoztató cég Nógrád megye legnagyobb munkáltatója, és több mint 80 üzletével a CBA regionális központja. Ám a cég az elmúlt három évben zsinórban veszteséges volt, tavaly már 1,9 milliárdos mínusszal zárta az évet. A Népszabadság információi szerint az utóbbi hetekben fordult válságosra a helyzet: a boltokból eltünedezett az áru, ami arra utal, hogy kiszálltak a cég mögül az áruforgalmat finanszírozó pénzintézetek. Ugyanakkor a 2014-ben meghozott törvénymódosítás értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

„A hazai kiskereskedelemben nagyon éles a verseny, és aki nem tud lépést tartani hatékonyságban és termelékenységben, az óhatatlanul lemarad – mondta a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Márpedig a versenyképesség terén a magyar tulajdonú boltok nem tudnak lépést tartani a nagy multinacionális láncokkal, elsősorban méretük és műszaki lemaradásuk miatt. Vámos szerint a Palóc esete pont ezt a problémát példázza, de hasonló okból ment tönkre tavaly háromezer kisbolt, köztük sok élelmiszerüzlet. „Mindez jól mutatja, hogy a százszázalékos vasárnapi pótlék mennyire ártalmas lenne a már amúgy is küszködő kisboltok számára, ehelyett az uniós forrásokból való technológiai korszerűsítésre és a munkaerőhiány enyhítésére kellene fókuszálni” – hangsúlyozta Vámos.

Egyelőre teljes a bizonytalanság az érintett munkavállalók körében, akiknek csak annyit üzent a vezetőség, hogy aki tud, menjen szabadságra – mondta Sáling József. Szerinte ez elfogadhatatlan magatartás a munkáltató részéről, hiszen többségében olyan munkavállalókról van szó, akiknek nincsenek tartalékaik, miközben a cég már így is adós az augusztusi fizetésekkel, és már a tb-járulékokat sem fizette be dolgozói után. A csőd- és az esetleges felszámolási eljárás esetében a Bérgarancia Alap kifizeti ugyan az elmaradt béreket, ám ez a folyamat hónapokig is elhúzódik – hangsúlyozta Sáling. A KASZ szerdán találkozik a munkavállalókkal, hogy felmérje a helyzetet, és várhatóan pénteken egyeztetnek a cég vezetőivel.

CBA Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődvédelem
Kapcsolódó cikkek