Cégvilág

Optimisták a családi cégek

A családi cégek több mint negyede kíván többet beruházni az eddigieknél.

A hazai vállalatok mintegy 70 százaléka családi tulajdonban van, a több mint felét adják, és a dolgozók felét foglalkoztatják – közölte Ékes Ákos, a K&H vállalati üzletfejlesztés vezetője egy mai sajtótájékoztatón. Az ezek szerint komoly gazdasági potenciált jelentő családi vállalatok közel negyven százaléka számít egyértelműen bővülésre a következő egy évben, több mint fele stagnálásra, s csupán minden tizenegyedik cég vár visszaesést. Egyharmaduk a jelenlegi árbevétele növekedését valószínűsíti 2017 végéig, míg a többségük nem számít  forgalma csökkenésére.

A magyar szempontjából bíztató, hogy a családi cégek több mint negyede kíván többet beruházni az eddigieknél. A legnépszerűbb beruházási cél a technológiafejlesztés, amit a kapacitásbővítés és az értékesítés fejlesztése követ. Tizenhat százalékuk pedig növelné dolgozói létszámát, igaz, a legtöbben csak legfeljebb 5 százalékkal. Más kérdés, hogy ez az arány még mindig kedvező, hiszen a nem családi tulajdonú vállalatoknál csupán minden kilencedik cég gondolkodik új munkaerő felvételén.

A családi vállalatok számára az egyik legnagyobb kihívás a generációváltás, ami a felüknél a következő öt évben lesz aktuális, 13 százalékuknál pedig már folyamatban van. Ennek ellenére a cégek közel felénél nincsen kidolgozott utódlási terv, aminek következtében a kétharmaduk elvérzik az utódlás során – állítja a K&H kutatása. Emellett a javulása – és ezen belül is főként a rugalmasabb piaci szabályozás és a béren kívüli munkaerőköltség mérséklése –, valamint az adminisztratív terhek csökkentése befolyásolják leginkább a családi vállalatok jövőjét. Így ezen tényezők javulása makrogazdasági szinten lehet pozitív hatással a szegmens további növekedésére.

családi cég
Kapcsolódó cikkek