Cégvilág

Rémisztő jövőkép: hamarosan teljesen eltűnhet a kávé

Ez már nem a jövőről, hanem a jelenről szól - vélik a kávéból élők. Az évszázad végére eltűnhet a kávé, de már az előttünk lévő 10-30 évben is érezhetjük a változásokat.

Teljesen eltűnhet a kávé 2080-ra, ha tovább folytatódik a klímaváltozás - állítja egy friss tanulmány.

A Climate Institute úgy számol: a hőmérséklet emelkedése és a felmelegedés miatt a kávét is könnyebben pusztító kórokozók miatt már 2050-re használhatatlan lesz azoknak a földeknek a fele, ahol most kávét termesztenek. Később pedig akár teljesen el is tűnhet a kávé.

Ez pedig nem csak azoknak az életét befolyásolja, akik szeretik a reggeleket egy jó feketével indítani. A világon nagyjából 120 millió ember él meg a kávétermesztésből, ez az iparág 70-nél is több ország szempontjából kritikusan fontos.

Jim Hanna, a Starbucks fenntarthatóságért felelős igazgatója is úgy látja, hogy nagy baj lehet. Mint mondta, ha a következő 10-30 évre előrenéznek, egyre nagyobb kockázatot látnak az ellátási láncban. Ez a kockázat pedig még tovább nőhet, ha csak ölbe tett kézzel várják, hogy történjen valami. A Telegraph megszólaltatta a Lavazza egyik vezetőjét is, aki úgy fogalmazott: drámaian komoly a helyzet, ez már nem a jövőről, hanem a jelenről szól. Arról nem is beszélve, hogy milyen kockázatokat hordozhat magában, ha azok, akik most a kávétermesztésből élnek az Egyenlítő körül, később a jobb megélhetés reményében északabbra költöznek.

kávé
Kapcsolódó cikkek