Cégvilág

A birtokért 2,1 milliárdot fizetnek

A tradicionális ménesen túl tangazdaság és egyéb állattartási tevékenység is lesz Mezőhegyesen a jövőben, az állam ugyanis 2,1 milliárd forintot szán a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. százszázalékos tulajdonát megtestesítő törzsrészvénycsomagjának megvásárlására. Ágazati szakértők szerint a vállalat vagyonelemeinek ismeretében a vételár nem számít soknak. A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az ügyletről – a tulajdonos eladási szándéka esetén – a nemzeti fejlesztési miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek együtt kell gondoskodnia, a részesedés megszerzésével kapcsolatos eljárás lefolytatásával és az adásvételi szerződés megkötésével a Miniszterelnökséget vezető minisztert bízta meg a kormány.

A lépésnek van előzménye, hiszen február végén a kormány Magyar Közlönyben megjelent határozata szerint Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven új állami céget alapít az állam a településen. Az Országgyűlés pedig az idén nyáron egy törvényt is megszavazott a témában. Az értékes lófajták megőrzésén túl egyéb tevékenységeket is akar a kormány, a szóban forgó határozat ugyanis rögzíti, hogy az új gazdaság nem csupán lovakat, hanem más állatokat is tart majd.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok sorsa nem mentes a politikai nézeteltérésektől és vitáktól. Külön érdekesség, hogy a vállalat által használt állami földek korábban bekerültek a földprivatizációs programba, sőt árverésen is szerepeltek, ahol a meghirdetett területekre sikerrel licitáltak többen is. Az állam ugyanakkor „meggondolta magát”, így harminc árverési eredményt érvénytelenítettek, miután az év eleji liciteken sikerrel indultak a cég vezetői és a vállalathoz köthető magánszemélyek. Mindez nem jelentett szerződésbontást, hiszen az árverések nyerteseivel már eleve nem kötött szerződést a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A licitek miatt egyébként az agrárcég korábban beadvánnyal fordult a Fővárosi Törvényszékhez, és előbb vagyoni értékű jogainak, valamint beruházásainak megtérítését követelte. A bíróság akkor úgy döntött, hogy leállítja a további árveréseket.

Ménes Államosítás Mezőhegyesi Ménesbirtok mezőhegyes
Kapcsolódó cikkek