Cégvilág

Eximbank-pénz a Nanushkában

A divatszakmában lát üzleti lehetőséget az Eximbank magántőkealapja, amely elsőként a Sándor Szandra nevével fémjelzett startup terjeszkedését támogatja.

Az Exim Növekedési Magántőkealap új céget alapított NNSHK Investment Holding Kft. néven. Az új vagyonkezelő – amint a Világgazdaság megkeresésére közölték – a GB & Partners legújabb ügyletében kap szerepet: a ruhatervező és -gyártó Nanushkába száll be, több lépcsőben 300 millió forintot invesztál. A magántőkealap egyike annak a két, összesen 16 milliárd forintos alapnak, amelyek kezelésére az állami Eximbank Zrt. a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t választotta ki még az év elején. Az Exim-alapból finanszírozott első befektetése a Nanushka-invesztíció, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra.

A Nanushka 2005-ben Sándor Szandra családi vállalkozásaként indult, mára félmilliárd forint éves forgalmú, bevételének 80 százalékát exportból produkáló vállalkozássá nőtte ki magát. Korábbi befektetője négy évig a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt OTP Kockázati Tőkealap I. volt, amelytől a cégrészesedést idén nyáron vásárolta vissza a márkaalapító Sándor Szandra a BNVP Group, azaz Baldaszti Péter londoni székhelyű befektető vállalkozása segítségével.

Az Exim Növekedési Magántőkealap tőkebevonásával a Nanushka hazai és nemzetközi kiskereskedelmi fejlesztéseit és terjeszkedését erősítik – áll a GB & Partners közleményében. A tervek között új stratégiai nagykereskedelmi partnerség, megújuló online jelenlét és e-kereskedelmi rendszer kiépítése szerepel. Az alap beszállásával párhuzamosan tárgyalnak egy új tulajdonos bevonásáról is, akinek a nevét nem árulták el. Úgy tudjuk, hogy egy jelentős nemzetközi divatipari szereplőről van szó, amely a Nanushka termékeinek külföldi értékesítésében jelenleg is aktívan részt vesz.

Négy alap – 24 milliárd

A GB & Partners a Nanushkával együtt a 44. befektetésénél tart, egyébként négy alapot kezel, összesen mintegy 81 millió euró értékben. Közülük kettő az uniós Jeremie program forrásával indított kockázati tőkealap. A 16 milliárdos két másik alap közül az Exim Növekedési Magántőkealap olyan gazdasági társaságok finanszírozására szolgál, amelyek tőkebefektetéssel növekedési pályára állíthatók. Beleértve a startupokat vagy akár a turnaround tőkebefektetéseket is – utóbbi a vállalkozások jövedelmezőségének helyreállítását célozza üzleti nehézséggel küzdő cégekben tulajdonrész-vásárlás vagy tőkeemelés útján. Az Exim Exportösztönző Magántőkealap célja az exporthitel-felvevő képesség javítása, tőkét biztosít olyan társaságoknak, amelyek már exportra termelnek, vagy ez szerepel a terveik között.

Nanushka Eximbank
Kapcsolódó cikkek