BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Okostelefonok: nagyon belehúztak a kínaiak

A harmadik negyedévben gyakorlatilag leállt az okostelefon-piac bővülése. Az IDC előzetes adatai szerint mindössze egy százalékkal több készüléket adtak el, mint egy évvel korábban. A piackutató elemzése alapján 362,9 millió telefont értékesítettek a gyártók a július–szeptemberi időszakban. Bár éves szinten minimális volt a különbség, a második negyedévvel összevetve már kedvezőbb az eredmény, 5,3 százalékos volt a fejlődés. Az IDC felmérése alapján a harmadik negyedévben még nem igazán érződött a Samsung Galaxy Note7 körüli botrány hatása, és bár a dél-koreai gyártó értékesítése jelentős mértékben visszaesett, megtartotta piacvezető pozícióját. A Samsung a piackutató cég adatai alapján 72,5 millió okostelefont adott el a harmadik negyedévben, ez 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, de még mindig a teljes piac ötödét uralja a társaság. Ráadásul a július–szeptemberi időszakban is igen nagy volt az előnye a legnagyobb riválissal, az Apple-lel szemben. Az amerikai társaság jóval stabilabb eredményt ért el, mindössze 5,3 százalékos volt a visszaesés éves összehasonlításban.

Az IDC harmadik negyedévre vonatkozó okostelefon-piaci elemzése alapján tovább erősödött az elmúlt fél évben már érzékelhető tendencia, és a kínai gyártók elképesztő ütemben növelték forgalmukat. A Huawei jelenleg a harmadik számú okostelefon-gyártó a világon, a harmadik negyedévben már több mint 9 százalékos volt a cég piaci részesedése, míg a rangsorban előtte álló Apple-é 12,5 százalék. A kínai társaság 33,6 millió készüléket adott el, ami 23 százalékos fejlődés éves összevetésben. Nagyon megugrott az Oppo forgalma 2015 harmadik negyedévéhez képest, jóval több mint duplájára növelte az eladott készülékek számát a kínai vállalat. Az IDC elemzése szerint ebben fontos szerepet játszott, hogy a cég Kína mellett az ázsiai régió más piacain is agresszív terjeszkedésbe kezdett, intenzív marketingkampánnyal támogatva az értékesítést. A gyártói rangsor ötödik pozíciójában szintén egy kínai társaság található, a Vivo, amely azonban a piackutató tanulmánya szerint egyelőre inkább csak a hazai piacán erős.

Nagy kérdés, mit hoz az utolsó három hónap, az elmúlt negyedévek minimális fejlődése után jöhet-e egy nagyobb mértékű növekedés. Az Apple iPhone7, a Google Pixel Phone vagy a Huawei Mate 9 megjelenése a felső kategóriás készülékeknél pozitív hatást eredményezhet az IDC elemzése alapján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.