Cégvilág

Hárommilliárdot kap a Főkefe cége

Kereken hárommilliárd forinttal támogatja meg az állam az Agro Rehab Nonprofit Kft. kóser zöldségeket termesztő és nemzetközi logisztikai bázist működtető társaságot. A cég az állami vagyonkezelő, az MNV Zrt. tulajdonában lévő Concordia Közraktár Zrt.-ben megvalósuló tőkeemelést követően részesülhet a jelzett mértékű tőkejuttatásban.

Az Agro Rehab Nonprofit Kft. a Főkefe Nonprofit Kft. százszázalékos tulajdona, vagyis állami cégnek tekinthető. Az Agro Rehab kizárólag mezőgazdasági termények előállításával és forgalmazásával foglalkozik. A cég Európában egyedülálló módon hozott létre olyan fóliasátrakat, amelyek alkalmasak kóser zöldségek termesztésére, vagyis kizárja annak lehetőségét, hogy kártevők jelenjenek meg bennük. A Főkefe 2011-ben vette át az autista majorságok üzemeltetését a gyöngyösi Autista Segítő Központtól. Öt hektáron termesztenek különböző zöldségféléket.

A melegházas és szabadföldi növények gondozásában pedig nemcsak autisták vesznek részt, hanem megváltozott munkaképességű emberek is. A társaság a közelmúltban kapott engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokba is exportálja a cég termékeit. Szabó György, a társaság ügyvezető igazgatója akkor arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy az Agro Rehab 2014 óta foglalkozik kóser brokkoli és karfiol termesztésével, és a jövőben a kínálatukat spenóttal is bővítik. A jelenleg négy hektáron, speciális fólia­sátrak alatt termelt 100-100 tonna zöldség nagy része egyébként eddig is külföldi piacokra került. Szerinte a magyar mezőgazdaság az amerikai kóser mezőgazdasági és konzervipari termékeknek akár 70 százalékát is képes lenne előállítani. Hozzátette, azt a kósersági igazolást, amellyel a cég dolgozik, valamennyi zsidó vallási irányzat elfogadja. Szabó György a Heol.hu-nak azt mondta, azért döntöttek a kóserüzletág fejlesztése mellett, mert ezek a termékek a hagyományoshoz képest többszörös haszonnal értékesíthetők, s a gyorsan meg­térül.

agrárium főkefe
Kapcsolódó cikkek