Cégvilág

Hatmilliárdért vihetők a kaszinótelkek

Egyben próbálja meg eladni az osztrák kavicskirály bedőlt bezenyei kaszinóprojektjéből megmaradt több száz hektárt az állami felszámoló.

Összesen több mint 300 hektárnyi bezenyei, illetve hegyeshalmi ingatlan eladására hirdetett pályázatot a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az Eurovegas Entertainment & Casino Park Szolgáltató Kft., valamint az Ipari Terület Bezenye Ipari és Kereskedelmi Kft. vagyonáról van szó.

Azokról az osztrák határhoz közeli területekről, ahová valaha Hans Asamer, a kavicskirályként is emlegetett osztrák üzletember tervezte a Las Vegas-i mintára elképzelt, gigaméretű kaszinóvárost. A közel két évtizedig húzódó nagyberuházás Közép-Európa legnagyobb turisztikai projektjének indult, de végül meghiúsult. Az évi 100 millió eurós forgalom és hárommillió látogató helyett 2014 végén megszűnt az Eurovegas kaszinó koncessziós szerződése, a két céget idén júliusban fizetésképtelenné nyilvánította a bíróság, majd a kormány stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősítette őket.

Így az állami felszámoló kezébe került a kaszinóingatlanok sorsa.
A stratégiai kiemelés bizonyára nem független attól, hogy a meghirdetett ingatlanokra 1,07 milliárd forint erejéig jelzálogjogot jegyeztek be a magyar állam javára. Sokba került a 2011-re tervezett kaszinónyitás meghiúsulása, legalábbis az állammal kötött szerződés napi 1,37 millió forint kötbért rögzített a korabeli közlések szerint. Ennél vaskosabb bejegyzések szerepelnek a tulajdoni lapokon a Raiffeisenlandesbank Oberösterreich javára: jelzálogjog 39 millió euró kölcsöntőke és járulékai, illetve végrehajtási jog 55 millió euró főkövetelés és járuléka erejéig.

Ami az eladó ingatlanokat illeti, az Ipari Terület Bezenye Kft. durván 150 hektáros, jellemzően „kivett kialakított területét” 3 milliárd forintos irányáron hirdeti a felszámoló. Az Eurovegas Kft. ennél valamelyest nagyobb, 20 darabban meghirdetett ingatlanvagyonát 3,4 milliárdért kínálja. Ezek között akad a Natura 2000-be besorolt terület, „kivett agyaggödör”, de kivett ipari park is. A leendő vevőnek azzal is számolnia kell, hogy a területekre 2017 augusztusáig haszonbérleti szerződés érvényes. Az sincs kizárva, hogy az ingatlanok kaszinó helyett végül szélerőműparkként hasznosulnak. Mint korábban megírtuk, a két cég stratégiai kiemeléséről szóló kormányrendeletben izgalmas elem bukkant fel: az Eurovegas esetében „tervezett villamos erőmű” helyébe „szélerőmű vagy szélerőműpark” került.

A két stratégiai kaszinótársaság könyveiben szereplő ingatlanértékek köszönőviszonyban sincsenek a felszámoló által a pályázati hirdetményben megadott milliárdos irányárral.  Az idei évről készült, júliussal záródó beszámoló alapján a cégek összesen csupán 825 millió forint értékű eszközt tartottak nyilván, amiből 729 milliót tett ki a földterületek értéke. A mérlegekben együttesen bő kétmilliárd forint követelés szerepel, ehhez képest az Eurovegas Kft. mínusz 1,3 millárd, az Ipari Terület Bezenye Kft. 110 millió saját vagyont mutatott ki.

Ipari Terület Bezenye Kft. Casinó felszámolás
Kapcsolódó cikkek