Cégvilág

Kismértékben szűkül a bioetanol-piac

Mérsékelten kedvező év vár az idén a bioetanol előállítóira. A kereslet ugyan nem fog nőni, de az alapanyagárak eshetnek a Gabona és Ipari Növények című kiadvány összefoglalója szerint. A szaklap egyrészt arra számít, hogy 2017-ben 117,6 millió tonna bioetanolt állítanak elő világszerte, hajszálnyival kevesebbet az előző évinél.

A termék iránti kereslet a nyersolaj árától is függ. Ha az olaj olcsó, és vele együtt olcsó a benzin is, akkor a nagy bio­etanol-tartalmú termékek nem lesznek versenyképesek, hacsak nem kapnak magas adókedvezményt. Ez a nagy bioetanol-tartalmú termék (E85-ös) piacának olyan szűkülését vetíti előre, amelyet még az sem ellensúlyozna, ha az adott kormányok előírnák, hogy az eddiginél nagyobb arányban kell a speciális összetevőt a járműüzemanyaghoz adalékolni. A kötelező adalékolás ugyanis csak a normál üzemanyagokra vonatkozik, amelyeknék alacsony – 5, 7 és 10 százalékos – a bioetanol-tartalom. Ez pedig azt jelenti, hogy az igények kielégítéséhez nem lesz szükség többre a jelenleg termelt bioetanolnál.

A termelésen belüli arányok kismértékben fognak változni. A termék fő gyártója az Egyesült Államok, amelynek idei bioetanol-termelése 59,45 millió tonnára várható a múlt évi, 59,2 millió tonna után az F. O. Licht előrejelzése szerint. Mivel a termék alapanyaga olcsóbbnak ígérkezik a 2016-osnál, a versenyképessége nőni fog. Igaz, az E85-ös használata ennek ellenére sem terjed az Egyesült Államokban. A második legnagyobb termelő Brazília, ott most a lakosság eleve kevesebb üzemanyagot vásárol a gazdasági miatt. Ráadásul a cukor drágulása is arra ösztönözheti a cukormalmokat a folyó gazdasági év második felében, hogy ne bioetanolt, hanem inkább cukrot gyártsanak. Így Brazília bioetanol-exportja is kisebb lesz. Az F. O. Licht arra számít, hogy az így keletkező űrt majd kitöltik az gyártói és más kisebb termelők.

Az EU-ban 2015/16-ban 4,72 millió tonna etanolt gyártottak kukoricából, búzából, cukorrépából és egyéb gabonákból. A Strategie Grains előrejelzése szerint az idei termelés elérheti az 5,55 millió tonnát, mert búzából és kukoricából is többet szánnak majd erre a célra. Növekedés várható Magyarországon is, ahol a legtöbb kukoricaalapú etanol készül az EU-n belül: az előző gazdasági év 1,28 millió tonnáját a mostaniban 1,52 millió tonna követheti.

A földrészen több új etanolüzem átadása várható ebben az évben, de az összeállításban magyarországi projekt nem szerepel. Rotterdami viszont igen: ott az Alcogroup indítja újra a csődben lévő Abengoa üzemét, Nagy-Britanniában pedig a Cropenergies készül bővítésre. Az alacsonyabb alapanyagár az európai termelést is ösztönzi.

A Világgazdaság korábbi cikke szerint az E85-ös hazai kereslete is zsugorodik. Míg a 2010-es csúcsévben több mint 400 kútnál lehetett ezt az üzemanyagot tankolni – ami másfél százalékos piaci részesedést jelentett a terméknek a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) tájékoztatása szerint –, tavaly már csak 120 kútnál, az idén pedig vélhetőleg még kevesebbnél. Az értékesítőhelyek megcsappanását az MBSZ arra vezette vissza, hogy 2011-ben – két lépcsőben – literenként 70 forintos jövedéki adót vetettek ki a termékre.

bioetanol
Kapcsolódó cikkek