Cégvilág

Mit hozhat 2017 a nemzetközi műtárgypiacon?

Az év eleje minden területen a kilátások felméréséről szól, a műkereskedelmi szaksajtó is azt vizsgálja ilyenkor, milyen trendek várhatók – most az Artnet és a Barneby’s aukciós gyűjtőportál elemzéseire támaszkodva foglaljuk össze ezeket.

A fenntarthatóság, a minőség és a bioszemlélet ezen a területen is egyre uralkodóbbá válik. Az újrahasznosítás, a minőségi termékek vásárlása sokaknak egyre fontosabb – főleg a fiatalabb generációknak –, ezzel összefüggésben a műtárgyak másodlagos piaca is felértékelődik.

Az iparművészeti és dizájntárgyak, bútorok aukciós beszerzése divat is, ráadásul ezek sokszor egyediek, miközben olcsóbbak, mint a tömegtermeléssel előállított, lakberendezési hipermarketekben elérhető tárgyak. A retrovonalban egyre népszerűbb az ötvenes évek hollywooodi csillogása, de a hetvenes évek tárgyait is sokan keresik.

A 2008-as válság után a legfelső árkategória már elérte a korábbi szinteket, a legalsóban pedig sikerült új közönséghez eljutni, de a középső kategória még mindig küszködik. A piac összességében nem alternatívák szerint változik: nem az a kérdés, hogy az antik vagy a kortárs szegmens erősödik, és a fizikai árveréseket sem fogja egyelőre kiváltani az internet, de az tény, hogy a fiatal új belépők 80 százaléka a piac alsó szegmensében és online kezd vásárolni. A felsőben is netes tájékozódás előzi meg a konkrét vételeket, ezért az aukciósházak egyre nagyobb gondot fordítanak az interneten való megjelenésükre. Az online értékesítés tovább fog bővülni 2017-ben is.

Tavaly több aukciósház változtatott a korábbi években bevált naptárán, ami hatással volt a negyedéves eredményekre (például a tőzsdén jegyzett Sotheby’snél). Új tendencia, hogy elmosódnak a határok az antik és a modern művészet között: a nagy házak válogatott árverési anyagokban kortárs műtárgyakat kevernek régiekkel a szélesebb vásárlói réteg elérése érdekében. 2016-ban is sikerágazatnak számítottak a celeb­árverések, a legemlékezetesebb az volt, amikor a Sotheby’s David Bowie műgyűjteményét árverezte el.

Szakértők szerint határozottan növekszik az érdeklődés a női művészek iránt: Frida Kahlo, Georgia O’Keeffe, Irma Stern árai középtávon emelkedni fognak. A 20. századi dizájn ára is nő, a kalapács alá kerülő alkotások időhatára mára kitolódott a kilencvenes évekig. Egyre nagyobb hangsúlyt kap Afrika művészete – ezt kontinensként kezelik, nem egyes országokra lebontva –, a nemzetközi piac a szobrok, maszkok, bútorok iránt érdeklődik. Az amerikai gyűjtők Kuba és Latin-Amerika művészete felé fordultak, főként kortárs műveket keresnek. Dinamikusan nőnek az indiai kézművestermékek árai is, emellett világszerte az érdeklődés homlokterébe került a kerámia.

műkereskedelem fenntarthatóság iparművészet
Kapcsolódó cikkek