Jelentős mértékben hozzájárulhat a kereskedőknél keletkező bankkártyás fizetési forgalom emelkedéséhez a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatási programja, amelyet a POS-terminálok telepítésének ösztönzésére indított el.

A program révén ugyanis – ahogy korábban beszámoltunk róla – az év végéig összesen 30 200 POS-terminált helyeznek üzembe a részt vevő kereskedőknél, így – csak a támogatás hatását figyelembe véve – 28 százalékkal, 138 ezerre növekedhet az elfogadóberendezések száma. Az új termináloknak a kártyás vásárlási forgalom növekedésére gyakorolt hatását ugyanakkor egyelőre nehéz megbecsülni, hiszen az egyrészt nagyban függ a telepítés ütemezésétől, másrészt a részt vevő üzletek forgalmától is. (A program elsősorban a kisebb forgalmú üzleteket célozza meg, amelyeknél a támogatás nélkül kevés lenne az esélye annak, hogy POS-t szerezzenek be.) A támogatási program révén viszont jelentősen – a mostani 73-ról 80 százalék környékére – növekszik az érintés nélküli fizetést is lehetővé tévő POS-terminálok aránya is, hiszen az új készülékek mindegyike ilyen lesz.


Az NGM tavaly decemberben indította el 2,4 milliárd forintos – és azóta 16 millió forinttal megemelt – támogatási programját, amelynek keretében a minisztérium egyenként 80 ezer forint támogatást nyújt az új, korszerű bankkártyaterminálok beszerzéséhez és telepítéséhez. A szolgáltatóknak legalább a 80 ezer forintos támogatás mértékének megfelelő díjcsökkentést kellett vállalniuk, és annak biztosítását, hogy az elfogadóhely összességében legfeljebb a bankkártyás forgalom 1 százalékának megfelelő díjat fizet. Így ugyan első körben – mutatott rá az NGM – a fizetési szolgáltatók kapják a támogatást, végül mégis a kereskedők és a bolti vásárlók lesznek a haszonélvezői: előbbiek a kedvezményes díjnak köszönhetően, utóbbiak pedig azért, mert több helyen fizethetnek ezentúl kártyával. A támogatásból származó pénzügyi előny így az elfogadóhelyeknél jelentkezik, mivel a kisebb forgalmú üzletek ilyen kedvező feltételt nem tudnának kialkudni támogatás nélkül.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly, a harmadik negyedév végén 107 800 kereskedői POS-terminál működött országszerte, 8,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A belföldi kártyás vásárlási tranzakciók száma a 2016. szeptember végéig tartó egy év alatt közel a negyedével emelkedett, és meghaladta a 128,5 milliót. A belföldi kereskedői kártyás forgalom közel 806 milliárd forintot tett ki a harmadik negyedévben, ami 20,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál: így az egy fizetési tranzakcióra jutó összeg is tovább csökkent.

Több az ATM is

A jegybank adatai szerint szeptemberben 4973 bankjegykiadó automata működött országszerte, ez nagyjából 150 darabos növekményt jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Érdekes ugyanakkor, hogy a megyeszékhelyeken működő automaták száma kicsit csökkent a tavaly szeptemberig tartó egy évben, ezekben a városokban az összes készülék szinte pontosan ötöde volt.