Cégvilág

Töltésgondok az ünnepek alatt

Az ünnepek alatt a népszerű Supercharger állomásokon hosszú várakozási időre kellett berendezkedniük a Tesla-tulajdonosoknak. Magyarországon még mindig várunk az első Supercharger töltő megjelenésére, de ahol már létezik a hálózat, ott mutatkoznak problémák az elérhetőséggel. Például a karácsonyi ünnepek idején a Los Angeles és Las Vegas közötti legfontosabb állomáson, Barstow-ban 20-30 autó várt töltési lehetőségre. Mivel egy autó bő húsz perc alatt töltődik 80 százalékra, akár többórás várakozásra kényszerültek az utazók.

A Tesla több intézkedéssel próbálja javítani a Supercharger töltőkhöz való hozzáférést, például a 2016. december 31. után értékesített autókhoz már nem jár ingyenes használati lehetőség, fizetniük kell az energia után ezeknél a járműveknél. Sokan egyszerűen otthagyják a töltőn az autót, ezért előfordul, hogy üresjáratban van a töltő, ezzel is hosszabbítva a várakozási időt. Ennek megakadályozása érdekében bevezették az üresjárati díjat.

Ennél nagyobb könnyebbség lehet majd a használóknak, hogy a Tesla meg akarja duplázni a töltőpontok számát a meglévő Supercharger állomásokon, de ez hosszabb folyamat lesz. Kérdés, hogy a jelenleg évi 50 ezer autós termelésre méretezett, és időnként már teljesítménye határán működő hálózat hogyan kezeli majd a Model 3-as piacra dobását, a Tesla ugyanis megtriplázza a termelőkapacitását.

Supercharger állomás Supercharger töltő Tesla
Kapcsolódó cikkek