Cégvilág

Tovább emelkedik az Obi-dolgozók bére

Az idei évben mintegy 23-25 százalékkal növekszik az Obi összes áruházi dolgozójának fizetése. Így a bérfejlesztés, a barkácslánc minden dolgozója esetében leköveti a garantált bérminimum növelésének kötelező mértékét - írja a Napi.hu.

Két éves távlatában az Obi mintegy 44 százalékkal emelte az alkalmazotti fizetéseket, ezzel a hazai kiskereskedelmi láncok közül rekordernek számít.

2016 elején - azt követően, hogy előtte hét évig be voltak fagyasztva a bérek - az Obi Hungary Retail Kft. 4 százalékos fizetésemelést írt alá a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ), azzal az ígérettel, hogy, ha az értékesítési számok javulnak, akkor további évközi emelés jöhet szóba - mondta a lapnak Sáling József, a KASZ elnöke.

Annak ellenére, hogy a forgalom dinamikusan nőtt, a cégvezetés nem tért vissza a bérfejlesztés kérdésére, ezért az üzletláncnál 2016 év nyarára sztrájkhelyzet alakult ki. A sztrájkfenyegetés következményeként végül újabb 15 százalékos béremelésben sikerült megállapodni tavaly júliusban, így az Obi dolgozók bére közel 20 százalékkal nőtt tavaly összesen - mondta Sáling.

A 2017-es bértárgyalások már gördülékenyen zajlottak le az Obival: a megállapodás értelmében a barkács-lánc mintegy 1700 dolgozójának körülbelül 23-25 százalékkal emelik idén, ezzel a menedzsment elkerülte, hogy összetorlódjanak a fizetések a garantált bérminimum-emelés következményeként. Az áruházi dolgozók többségének fizetése mostanra már eléri, vagy felülmúlja a szakmunkás bérminimumot (idén bruttó 161 250 forint), míg a minimálbér-környéki kategóriákban már csak a takarítók keresnek az üzletekben - ismertette Sáling a Napi.hu-val.

béremelkedés fizetésemelés OBI kereskedelem
Kapcsolódó cikkek