Újabb tag hagyta el a Befektető-védelmi Alapot (Beva), a Quaestor Befektetési Alapkezelő tagsági viszonya is megszűnt január 4-én, miután a jegybank visszavonta a társaság portfóliókezelési tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét. Az alapkezelő kálváriája 2015 tavaszán a Quaestor Értékpapír csődjével kezdődött. Bár magánál az alapkezelőnél megvoltak az eszközök, az alapok fő forgalmazója a botrányba keveredő brókercég volt, így az ott vezetett számlákon lévő befektetési jegyekhez a tulajdonosok nem fértek hozzá. Emellett 2015 márciusában az alapok forgalmazását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette.

A forgalmazás csak egy év múlva indult újra az NHB Növekedési Banknál, igaz, döcögősen, tavaly nyáron a jegybank ismét felfüggesztette az értékesítéseket. Az NHB volt egyébként az a pénzintézet, amely tavaly januárban, a Buda-Cash csődje után nehéz helyzetbe kerülő Access Alapkezelő befektetési jegyeinek a forgalmazását is átvette. Az Access hasonló körülmények között került bajba, mint a Quaestor Alapkezelő. A befektetési jegyeinek fő forgalmazója korábban a Buda-Cash volt, a brókercég bezárása után ez a társaság is kérte a befektetési jegyei forgalmazásának felfüggesztését.

A Quaestor Alapkezelő alapjai közül egyet, a Quaestor Deviza alapot megszüntették, a befektetők 0,895 forintos árfolyamon válthatták vissza a befektetési jegyeket. Az alapban egyébként alig 13,5 millió forint volt. A maradék öt alap közül a négy értékpapíralapot és az ingatlanalapot az Access viszi tovább.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Az Access viszi tovább a megszűnő cég befektetési alapjait. Fotó: MW Az Access viszi tovább a megszűnő cég befektetési alapjait. Fotó: MW[/caption]
A Quaestor Alapkezelő egyébként általában lényegesen jobb eredményeket ért el, mint az Access. A Quaes­tor Tallér kiegyensúlyozott vegyes alap például az elmúlt egy évben a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint több mint 17 százalékos hozamot tudott felmutatni, az Aranytallér óvatos vegyes alap 7,7 százalékot hozott. Ez viszonylag szép teljesítmény. A Borostyán kötvényalap hozama viszont csupán 1,07 százalékos volt az elmúlt 12 hónapban, a Kurázsi pénzpiaci alap eközben majdnem 1,5, a Q1 zárt körű ingatlanalap pedig 6,9 százalékot esett. A Quaestor értékpapíralapjaiban egyébként mára kevesebb mint egymilliárd forint maradt, az ingatlanalap vagyona is alig éri el az egymilliárd forintot.

Az Access befektetői sokkal bosszúsabbak lehetnek, mint a Quaestor alapok vásárlói. Az alapkezelő sokat bukott a Buda-Cash csődjén, a DRB csoportban lévő befagyott betétek és más eszközök miatt több alapjánál kényszerült arra, hogy úgynevezett illikvid sorozatokba csoportosítsa át a befektetések egy részét, így ezekhez a befektetők egyáltalán nem férnek hozzá. Az alapok többségének egyébként is a névérték alatt van az árfolyama, vagyis az indulás óta buktak rajtuk a befektetők. A legtöbbet azok, akik az Első Magyar Daytrade Alapba tették a pénzüket, amelynek árfolyama már csupán 0,143 forint. Igaz, ez az alap már jóformán üres: mindössze 70 555 forintot kezelnek benne.