Cégvilág

Áprilisban startol az indiai abroncsgyár

Némi késéssel, de áprilisban már startol a termelés az indiai Apollo Tyres gyöngyöshalászi abroncsgyárában.

A gyár alapkőletételekor, 2015 áprilisában Neeraj Kanwar, a társaság alelnöke azt ígérte, hogy 18 hónap múlva legördülnek az első gumiabroncsok a szalagokról, később az időpontot ez év elejére módosították. A cégnek ez az első Indián kívüli zöldmezős beruházása, ahol információink szerint javában zajlik a gépek telepítése, és a cég tájékoztatása szerint a terveknek megfelelően halad a beruházás.

Úgy tudjuk, hogy az Apollo körülbelül kilencszáz embert foglalkoztat majd, mire eléri teljes kapacitását. Már most közel négyszáz magasan képzett mérnököt, technikust és abroncsgyártó szakembert alkalmaz – tájékoztatta lapunkat a társaság. Az első két körben felvett technikusok képzése már befejeződött, a harmadik körben felvettek képzése még zajlik – közölte az Apollo Tyres. Egy gyöngyösi és egy hevesi középiskolával, valamint a Miskolci Egyetemmel működnek együtt, technikusaikat Indiában és Hollandiában képezték ki tízhetes szakmai gyakorlaton, az Apollo Tyres ottani gyáraiban.

A gyöngyöshalászi gyárban évente 5,5 millió gumiabroncs készül majd személyautók és kisteherjárművek számára, valamint 675 ezer busz- és tehergépjármű-abroncs, elsősorban az európai piac számára. „Ahogy megkezdi a termelést a magyarországi üzem, és az itt készülő termékek az európai piacra kerülnek, ez a régió adja majd a cég bevételének felét” – nyilatkozta korábban egy indiai lapnak Neeraj Kanwar, az Apollo Tyres alelnöke és ügyvezető igazgatója. (Az Apollo Tyres indiai üzemei mellett Hollandiában is jelen van.)

A beruházás hajrájában kéthetente-havonta emel tőkét a tulajdonos az Apollo Tyres (Hungary) Kft.-ben. A cégbírósági adatokból az látszik, hogy legutóbb február elején invesztált 12,75 millió eurót a hollandiai bejegyzésű Apollo Tyres B. V. A 2014-ben 3 millió forinttal bejegyzett magyarországi leány törzstőkéje 2015 márciusában nőtt 108 millióra, azóta százezer forintos lépésekben változott. Aktuálisan 109,4 milliónál tart, de valójában sokkal nagyobb összegekről van szó, a tőkejuttatás ugyanis döntően a tőketartalékba került. Tavaly augusztus óta több mint 75 millió euró landolt a gyöngyöshalászi leánynál. A beruházás összértéke 475 millió euró, a tőkebefektetés összege nem változott – közölte a társaság. Azt pedig már korábban tudatták, hogy a szükséges 300 millió eurós hitelt az ABN AMRO Bank N. V., a Magyar Export-Import Bank Zrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Standard Chartered Bank és az UniCredit Bank Hungary Zrt. konzorciuma biztosítja.

Az anyacég jelentősen növelte bevételét

Az Apollo Tyres Ltd. nettó 1,3 milliárd euró konszolidált árbevétellel zárta a 2016. április–decemberi időszakot, a harmadik negyedévben a nettó eladások 17 százalékkal bővültek, és 471 millió eurót tettek ki. Az eladások az indiai és az európai régióhoz tartozó piacokon is nőttek, elsősorban a személygépkocsi-szegmensben.

Apollo Tyres abroncsgyár beruházás ipar
Kapcsolódó cikkek