Cégvilág

Ez teljesen át fogja alakítani a világunkat

Az idei barcelonai Mobile World Congressen minden - a jelenleg elérhető legnagyobb sebességet biztosító 4G mobil technológiánál is gyorsabb - 5G-ről szól. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy élesben pontosan mikortól kapcsolódhatunk az új hálózatra, de a Deutsche Telekom szakemberei szerint megkezdődött a visszaszámlálás.

Ennek egyik előnye, hogy minimálisra csökken a késésleltetési idő, vagyis a kommunikáció szinte valós idejűvé vállik, ami nem is a hétköznapi emberek számára lesz a legfontosabb, hanem az ipar, a szolgáltatások szereplői kamatoztathatják ennek előnyeit, amikor majd nagy rendszerek működnek, amikor a gépek kommunikálnak egymással a világ két pontja között, vagy önvezető autók járják az utakat.

Az 5G új szintre emeli a konnektivitást. A jövőben a sok milliárd ember mellett még legalább ötven milliárd eszköznek is kapcsolódnia kell tudni a hálózathoz - mondta Tim Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója a barcelonai világkongreszuson, hétfőn tartott sajtótájékoztatóján. Épp ezért hatalmas sávszélességekre lesz igény a szórakoztatás területén, kivételesen gyors reakcióidőket igényelnek a gépkocsik és a robotok.

Az Ericsson magyar mérnökeinek is szerepe volt annak a két végpont közötti komlex 5G rendszernek a kiépítésében, amely már előre vetíti a jövő technológiáját: a kiállításon bemutatott önműködő robot az embernél gyorsabban mozogva átkonfigurál egy magas szintű rendszert a számítástechnikai, tárolási és hálózati változó igényeknek megfelelően. Ezáltal pedig rendkívül gyorsan optimalizálható például egy gyártási folyamat.


Az 5G végérvényesen át fogja alakítani társadalmunkat. Olyan dolgokat tesz majd lehetővé, amikre ma még nem is gondolhatunk - emelte ki Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős igazgatósági tagja. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a vállalatcsoport idén növelni tervezi a jelenlegi keskenysávú úgynevezett IoT hálózati lefedettségét Görögországban, Lengyelországban, Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban, további városokra is kiterjesztve a hálózatot.

Aki szímít, itt van

A Mobile World Congressen az egyik legjelentősebb iparági rendezvény, amelyen idén 2200 kiállító vesz részt és százezer látogatóra számítanak. A távközlésihálózat-, eszközgyártók mellett a világ összes kisebb-nagyobb készülékgyártója is jelen van, erre az eseményre időzítve újdonságait, kütyüit.

5G mobilkommunikáció kiállítás informatika
Kapcsolódó cikkek