Cégvilág

Nagy a szórás a házárak alakulásában

A családi házak országos piaca meglehetősen változatos képet mutat, országszerte sok településen emelkedtek az árak tavaly februárhoz képest.

 Az adatok szerint csak a községekben csökkent a családi házak átlagos négyzetméterára: 1 százalékkal 95 ezer forintra. Ezzel szemben a városokban emelkedtek az árak az elmúlt egy évben - derül ki az Ingatlan.com lapunkhoz eljuttatott elemzéséből.

A megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban átlagosan 8 százalékkal 199 ezer forintra nőtt a családi házak négyzetméterára a kínálati piacon, ezzel párhuzamosan a vidéki városokban 2 százalékkal 140 ezer forintra emelkedett az átlagár. Bár – állapítja meg az elemzés – a budapesti családi házak átlagos négyzetméterára 9 százalékkal nőtt egy év alatt, ennél sokkal nagyobb drágulásra is volt példa a fővárosi agglomerációban és vidéken is.

Dunakeszin például 42 százalékkal, Kecskeméten és Szekszárdon pedig 24-24 százalékkal lettek drágábbak a családi házak a kínálati piacon.
Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint egy családi házat átlagosan 170 nap alatt lehetett eladni az elmúlt időszakban, miközben – a lakások piacához hasonlóan – valamennyi településtípuson nőtt az értékesítési idő a tavalyi évhez képest.

A leggyorsabban a budapesti házak keltek el, átlagosan 139 nap alatt találtak gazdára. Ezzel szemben a községekben lévők eladása akár háromnegyed évig is eltarthat. A portál szerint a nagyvárosokban, a fővárosban és az agglomerációban továbbra is stabil kereslet várható.

ingatlanárak lakásárak házárak ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek