További érdeklődőket hozhat a Hungaroringnek, hogy az idén Silverstone helyett a mogyoródi versenypályán tartják meg a Forma–1-es csapatok szezon közbeni kollektív tesztjét, így az érdeklődők nem csak a Magyar Nagydíj idején láthatják az F1-es autókat a pályán – mondta a Világgazdaságnak Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Barcelona, Bahrein és Abu-Dzabi mellett immár Mogyoród is felkerült a teszthelyszínek listájára. A csapatokat egyébként szállítani sem szükséges, hiszen évközi fejlesztéseiket közvetlenül a Magyar Nagydíj utáni kedden és szerdán tesztelik majd.

Ez nem kevés pénzt hoz, mert ebben az időszakban is nálunk költenek a csapatok. Maga a tesztelés külön beruházást nem igényel, de a személyzetre így is szükség lesz, a közreműködésükért fizetni kell – emelte ki Gyulay. Arra számít, hogy sikerül majd ideszoktatni a tesztelésekre a csapatokat, amire jó esélye lehet a Hungaroringnek.

Mozgalmas időszakon van túl a Forma–1, amely nemrég tulajdonosváltáson esett át, és a száguldó cirkuszt negyven éven át irányító Bernie Ecclestone is távozik a pozíciójából. Gyulay reméli, hogy a korábbi ügyvezető a háttérből azért továbbra is irányít majd, s jó döntésnek nevezte, hogy a kormány – Ecclestone-nak is köszönhetően – már korábban 2026-ig meghosszabbította a futamra vonatkozó együttműködési szerződést. A vezérigazgató egyébként nem számít jelentős változásra az új főrészvényes, a Liberty Media belépésével, hiszen eddig sem a tulajdonossal, hanem a Forma–1 ügyvezetőjével álltak kapcsolatban.

Idén egyébként a lehető legjobb időpontban, július 28–30-án rendezik meg a Magyar Nagydíjat, a nyári szünet előtti utolsó futam lesz a miénk – mondta Gyulay. Azt is megtudtuk tőle, hogy már most nagy az érdeklődés a futam iránt, jóval több jegyet adtak el, mint a tavalyi, tavalyelőtti hasonló időszakban. Az is nekünk kedvez, hogy idén elmarad a német futam.


Mindezek alapján újabb jó év elé néz a Hungaroring Sport Zrt., amely az elmúlt hat évből ötöt (köztük a 2016-ost) nyereséggel zárt. A Forma–1-es szerződés meghosszabbítása fejében a jogtulajdonos különböző elvárásokat fogalmazott meg a létesítménnyel kapcsolatban, amelyre egyébként is ráfér a felújítás.

A Világgazdaság információi szerint a közeljövőben kerülhet a kormány elé a Hungaroring fejlesztési terve. Egy korábbi változat szerint ennek első ütemében a lelátórendszert és a tévés közvetítőállásokat újítanák fel, a másodikban újjáépítenék a főépületet és a bokszokat, kicserélnék az egész vezeték- és csatornahálózatot. „Az időigényes közbeszerzés mellett az is nehezítheti a munkákat, hogy mindezt úgy kell végrehajtani, hogy közben a nemzetközi versenyeket is meg tudják tartani. Márpedig az első lépés, a tervezés és az engedélyeztetés is eléggé időigényes, akár nyolc hónapot is felölelhet” – mondta Gyulay.

Ezután, vagyis idén ősszel kezdődhetne el a felújítás első üteme, amelyet állami forrásból finanszíroznak. „Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyibe kerül majd az építkezés, ahhoz ugyanis előbb tisztán kell látni például az infrastruktúra állapotát” – mondta Gyulay.

Lapunk korábbi információi szerint az átalakítás becsült összege eléri a 25 milliárd forintot.