Cégvilág

Okosautó, okoshűtő: ez várhat ránk pár éven belül

Hétszeresére nő a globális mobil adatforgalom 2021-ra a 2016-ös szinthez képest, köszönhetően a mobilfelhasználók, az okostelefonok, valamint a dolgok internetén (Internet of Things, IoT) alapuló kapcsolatok számának jelentős emelkedése, illetve az egyre gyorsabb hálózatok és a mobilvideók terjedése miatt - derült ki az internetes hálózati berendezéseket gyártó Cisco visual networking index előrejelzéséből.

A jelentés szerint a 4G hálózatokat hamarosan az 5G kapcsolatok váltják fel, amelyek átfogó telepítése várhatóan 2020-tól kezdődik, az 5G kapcsolatok a teljes mobil adatforgalom 1,5 százalékát teszik majd ki 2021-ben, és 4,7-szer több forgalmat generálnak majd, mint egy átlagos 4G kapcsolat.

A Cisco becslése szerint a testen viselhető eszközök száma háromszorosára, 325 millióról 929 millióra növekszik 2016 és 2021 között, ezáltal emelkedik a gép-gép közötti (machine to machine - M2M) kapcsolatok száma is. A teljes mobil adatforgalom 29 százalékát az M2M kapcsolatok adják, míg ez az arány tavaly 5 százalék volt. Az IoT és az alkalmazások révén az M2M kapcsolatok számítanak majd a leggyorsabban növekvő mobil adatkapcsolatnak - jegyezte meg a cég.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, már most egyértelmű, hogy a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT)óriási hatással lesz az életünkre, de az ezzel járó lehetőségekről egyelőre csak elképzeléseink lehetnek, hiszen még a szakértők körében is folyamatosan zajlanak a viták róla.

A NetIQ szakértői szerint minél hamarabb el kell kezdeni kidolgozni a stratégiát az IoT eszközök biztonságossá tételére, a személyazonosság-alapú biztonságot helyezve a középpontba. Magyarország egyébként jelenleg is élen jár a technológiához szükséges mobilinternet fejlesztésekben, ráadásul a Deutsche Telekom további fejlesztéseket ígér a területen.

Annak, hogy a gépek mindent tudnak rólunk, és mindent ők irányítanak az életünkben, természetesen megvannak a maga veszélyei is. Sci-fi filmekben és könyvekben már régóta foglalkoznak olyan forgatókönyvekkel, amelyekben az intelligens rendszerek átveszik az uralmat, és leigázzák az emberiséget.

Bár a szakértők egyelőre nem tartanak az utcáinkon masírozó robothadseregektől, arra már most is látunk példákat a való életben, hogy rosszindulatú emberek hogyan élhetnek vissza ezekkel a lehetőségekkel. Spambotként használt okoshűtő, gyanúsan sok adatot gyűjtő okostévé és távolról meghekkelhető okosautó is szerepelt már a hírekben az utóbbi években. Ez pedig azt mutatja, hogy már most el kell kezdeni kidolgozni a stratégiát arra, hogyan tudunk felkészülni minden eshetőségre. Hiszen még egy vízforraló sincs biztonságban a bűnözőktől.

A NetIQ szakértői szerint ahhoz, hogy az IoT megfelelően működjön, a vállalatoknak képesnek kell lenniük megfelelő kontextusba helyezni a felhasználókat, az eszközöket, a gyűjtött adatokat és a kapcsolódó interakciókat. Ez úgy valósítható meg a legegyszerűbben és leginkább átláthatóan, ha minden egyes személyhez és eszközhöz hozzárendelnek egy személyazonosságot, és az alapján vizsgálják, hogy elfogadható-e az adott tevékenység az adott személytől. Ennek alapján viszonylag könnyen azonosítható, ha valami nem működik megfelelően, álljon mögötte akár hackertámadás, akár egy öntudatra ébredt mesterséges intelligencia – bár az előbbinek a NetIQ szakemberei napjainkban sokkal nagyobb esélyét látják.

okoseszköz okostelefon cisco mobilfelhasználó
Kapcsolódó cikkek