Cégvilág

Sokba kerül majd a cégeknek az 5G

A fokozatos fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan 2020 körül kerülhet kereskedelmi forgalomba Magyarországon, illetve a régióban az 5G hálózat, azaz a jelenleg elérhetőnél jóval nagyobb mobil sávszélességet biztosító infrastruktúra - mondta Tremmel János, a Magyar Telekom mobil hálózatokért felelős igazgatója a barcelonai Mobile World Congress kiállításon tartott keddi sajtóbeszélgetésén.

Az 5G részben evolúció eredményeként jön létre, vagyis a már most is folyó beruházások ennek jegyében is zajlanak, és "belefolynak" az 5G-be. A fejlesztések várhatóan szigetszerűen jelennek meg, majd egyre kiterjedtebb lefedettséget kínálnak - válaszolta a Világgazdaságnak Tremmel.

A folyamatban lévő fejlesztésekhez idővel újabb és jelentős frekvenciára lesz szükségük a szolgáltatóknak, vagyis a cégek frekvenciakészlete nagyságrendileg nő meg. Ehhez pedig a cégeknek újabb frekvenciahasználati jogosultságot kell szerezniük. Ez, illetve maga a hálózat kiépítése jelentős beruházást igényel majd a cégektől - emelte ki Tremmel. A frekvenciakészlet egy része szabad felhasználású (vagyis a piacra dobása nem igényel különösebb előkészületet). Az 5G az emberek életmódját és a termelést is megváltoztatja - hangsúlyozta Tremmel.

Az 5G világtrend, a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom már korán bekapcsolódott ennek előkészítésébe. A szolgáltatók egyébként nincsenek elkésve, hisz az 5G-vel kapcsolatos konkrét igény még nem fogalmazódott meg Magyarországon. A világ más pontjain is az figyelhető meg, hogy a jelenlegi adottságokkal az ilyen igények megoldhatók - tette hozzá Dévényi István, a Magyar Telekom vezetékes hálózatokért felelős igazgatója.

Az idei barcelonai kiállítás maga is az 5G jegyében zajlik, a korábbi éveknél kisebb hangsúlyt kaptak a végfelhasználói készülékek, a rendezvény egyre inkább a hálózati technológiákra fókuszált - tette hozzá Dobó Mátyás, a Magyar Telekom innovációért felelős igazgatója. Az idei kiállítást nem a készülékek uralták, a nagy gyártók valójában nem rukkoltak elő sok újdonsággal, a kiegészítők terén sem lehetett nagy meglepetésekkel találkozni - tette hozzá Dobó. A következő évi kiállítás pedig várhatóan az ügyfélélmény mérésére és fokozására fókuszál majd - jelezte Dévényi István.

5G mobilkommunikáció internet
Kapcsolódó cikkek