Cégvilág

Visszakerültünk a befektetők térképére

2016-ban 1,54 milliárd eurót költöttek a befektetők a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacon, ami 107 százalékkal haladja meg a 2015-ös szintet. Tavaly mind az irodák, mind a kiskereskedelmi ingatlanok nagyon kelendőek voltak, így 2017-re hasonló vagy akár még nagyobb forgalom várható.

2015-ben 745 millió euró értékben cseréltek gazdát a kereskedelmi ingatlanok Magyarországon, 2016-ban pedig több, mint kétszeresére, 1,54 milliárd euróra nőtt a forgalom. Az irodapiacon a bővülés 129 százalék volt, amit a piacra kerülő új, modern irodaházak mellett az egyre kelendőbb másod- és harmadosztályú ingatlanok iránti kereslet magyaráz. A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési forgalma még nagyobb mértékben, 203 százalékkal nőtt, részben a Budapesten meghatározó Mammut bevásárlóközpont tulajdonosváltása miatt. Az ipari 44 százalékos növekedése nem a kereslet, hanem a kínálat korlátozottsága miatt múlta alul a másik két alpiacot, hiszen jelenleg kevés az eladó ipari és logisztikai ingatlan Magyarországon.

A magyarországi ingatlanpiac fejlődését az is jól mutatja, hogy csökkent az átlagos tranzakcióméret, ami most alacsonyabb, mint a válság előtt volt, mert jelentősen javult az alsó szegmens likviditása, és már nem csak a nagyobb ingatlanokra van kereslet: az 50-60 millió euró értékű ingatlanok iránt kimondottan erős az érdeklődés a hazai befektetési alapoktól a magánbefektetőkig egyaránt. A 60-100 milliós ingatlanok iránt alacsonyabb a kereslet, a 100 millió eurónál drágább ingatlanok iránt viszont jelentős a kereslet, főleg a nagy külföldi intézményi befektetők részéről, azonban a kínálat korlátozott, lényegében csak bevásárlóközpontok találhatók ebben a szegmensben.

„2017-re is hasonlóan erős forgalmat várunk a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon. A stabil a növekvő lakossági fogyasztás vonzóvá teszi az országot a befektetők számára, ráadásul mindhárom vezető hitelminősítő tavaly „befektetésre alkalmas” kategóriába sorolta Magyarországot, így további intézményi befektető érkezhet a piacra. Hazánkban a befektetési forgalom a 2013-ban mért szinthez képest közel megnégyszereződött”” – mondta Kibédi-Varga Lóránt, a CBRE magyarországi ügyvezető igazgatója.

„A 2016-os forgalomnövekedésben az is szerepet játszott, hogy a korábbi években megszokott nyugat-európai befektetők, a magyar és amerikai intézményi alapok mellett új szereplők is megjelentek a piacon, például görög és egyesült emirátusbeli befektetési társaságok, és a német zárt végű alapok is visszatértek Magyarországra. Utóbbiak két ikonikus irodaházat, a Park Atriumot és az Eiffel Square-t vették meg Budapesten. Ez utóbbiak mellett a Váci Corner megvásárlása volt a harmadik meghatározó tranzakció a budapesti irodapiacon tavaly. Bátran állíthatjuk, hogy Magyarország visszatért a befektetők térképére. Új tőke megjelenésével és a biztos fundamentumokkal 2017 egy újabb rekordot hozhat a magyarországi befektetési piacra." – tette hozzá Tim O’Sullivan, a CBRE magyarországi tőkepiaci vezetője.

irodapiac ipari ingatlanok kereskedelmi ingatlanok fellendülés ingatlanpiac befektetők
Kapcsolódó cikkek