Cégvilág

Bejött az arab biznisz: Gatest üldözi az Amazon-vezér

Nagyot lépett előre a leggazdagabbak listáján Jeff Bezos: az Amazon e-kereskedelmi óriás alapító-vezérigazgatója megelőzte mind Warren
Buffett befektetőgurut, a Berk­shire Hathaway nagy hatalmú urát, mind Amacio Ortegát, a Zara márkáról ismert Inditex divatkereskedelmi lánc alapítóját. Bezos tőzsdei érdekeltségeinek na­pi árfolyam alapján számí­tott vagyonát a Bloomberg 75,6 milliárd dollárra teszi, ezzel feljött a második helyre, Bill Gates mögé.

A Microsoft-alapító kirobbanthatatlan az élről, jelenleg 86 milliárd dollár szerepel a neve mellett. Ha nem nőne tovább Gates vagyona, és Bezos a tavalyihoz hasonlóan az idén is 10,2 milliárddal lenne gazdagabb, akkor éles verseny alakulna ki kettejük között. Tavaly egyébként csupán két milliárdos tudott Bezosnál nagyobb növekményt felmutatni: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és Vang Vej, a negyedmillió főt foglalkoztató kínai SF Express csomagszállító és logisztikai óriás elnöke.

Jeff Bezos a Souq.comnak köszönheti, hogy feljött a második helyre. A Közel-Kelet legnagyobb internetes kereskedelmi cégét szerdán vette meg az Amazon, amelynek árfolyama a hír hatására 2,26 százalékkal erősödött, ezzel 1,5 milliárd dollárral fel­értékelve Bezos vagyonát. A vételár nem nyilvános, mindenesetre a CB Insight a Suoq.com értékét egymilliárd dollárosra becsüli. Az ügylet révén az Amazon megkerülhetetlen tényező lett az arab e-kereskedelem világában.

Bill Gates Jeff Bezos leggazdagabbak Amazon
Kapcsolódó cikkek