Cégvilág

Célkeresztbe kerültek a mobileszközök

Ugrásszerűen megnőtt tavaly a mobileszközök elleni támadások száma, a legnagyobb fenyegetést a specializálódó trójai hirdetések jelentik.

Tavaly 8,5 millió, a mobileszközöket támadó kártevőt azonosított a Kaspersky Lab, ez közel háromszoros növekedést jelent az előző évhez képest. Az internetes biztonsági cég jelentése arra is rámutat, hogy 2016 mérföldkőnek számított a telefonokat és felhasználóikat fenyegető támadások tekintetében, ugyanis a múlt évben regisztrált rosszindulatú kódok száma közel fele az azt megelőző 11 évben felfedezett összes kártékony programnak. A társaság szakemberei 2004 és 2015 között 15,7 millió károkozót észleltek. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy a társaság jelentése szerint tavaly csaknem 40 millió támadási kísérletet észleltek több mint négymillió felhasználó Android-alapú védett készülékén, miközben 2015-ben ez a szám mindössze 2,6 millió volt.

A legnagyobb fenyegetést a Kaspersky Lab jelentése szerint a mobilkészülékekre specializálódott tró­jai hirdetések jelentik. A múlt évben a kártékony programok 80 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, míg 2015-ben ez az arány még csak 60 százalék volt. Ezek a trójai kódok képesek felülírni az alapbeállításokat, így nemcsak agresszív hirdetéseket jelenítenek meg a fertőzött készüléken, hanem gyakran ellehetetlenítik a használatát, és nagy valószínűséggel titokban más alkalmazásokat is telepítenek. Képesek akár vásárolni is a Google Play áruházban.

A tanulmány szerint a zsarolóvírusok is egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a mobilos felhasználókra. A múlt évben több mint 260 ezer trójai zsarolóprogram-telepítő csomagot észleltek a biztonsági cég szakemberei, ami közel 8,5-szeres növekedés 2015-höz képest. Emellett mintegy 153 ezer felhasználó ellen volt célzott zsarolóprogramos támadás, ami 1,6-szeresen múlta felül az egy évvel korábbi értéket. A modern zsarolóprogramok felugró ablakokkal teszik lehetetlenné a készülékek használatát. Ezt az elvet alkalmazta a legnépszerűbb mobil-zsarolóprogram, a Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob nevű trójai, amely elsősorban Németországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt aktív. A kiberbűnözők általában 30-60 ezer forintnak megfelelő összegért oldották fel a készülékek blokkolását.

Az egyre népszerűbb mobilbankolás is felkeltette a netes bűnözők érdeklődését, tavaly 164 országban több mint 305 ezer felhasználót támadtak meg mobilbanki trójaiak. Egy évvel korábban az áldozatok száma ennek töredéke volt, mindössze 56 ezer felhasználót ért pénzügyi támadás mobilkészülékén keresztül.

mobileszköz
Kapcsolódó cikkek