Cégvilág

Csődközelben a Toshiba-leány

Csődvédelembe menekül a Toshiba amerikai, nukleáris energetikai leányvállalata, a Westinghouse Electric.

A csődvédelemről szóló döntést kedden teszik közzé az Egyesült Államokban azzal a szándékkal, hogy elég időt és védelmet kapjanak a kilábaláshoz, a hitelezői tárgyalásokhoz – értesült a japán Nikkei üzleti napilap.

Mentőövet a Korea Electric Power Co (Kepco) dobhatna számukra, a két cég között eddig is volt partneri együttműködés. Az állami tulajdonú vállalat vezetője viszont azt mondta a Reutersnek, hogy nem érdekli őket az akvizíció. A Hitachi és a Mitsubishi már korábban jelezte hasonló szándékát, míg a porondon maradó kínai és orosz vevők egyelőre nemkívánatosak Amerikában.

 [caption id="" align="aligncenter" width="500"]Gondban a Toshiba-leány Westinghouse - Kép: AFP Gondban a Toshiba-leány Westinghouse - Kép: AFP[/caption]

A bejelentésre a Toshiba amúgy is gyenge lábakon álló árfolyama újabb két százalékkal csökkent, s december óta már piaci értékének több mint a felét elveszítette. A cég karácsony előtt ismerte el, hogy sok milliárd dolláros leírásra kényszerül a Westinghouse működése és elhibázott cégfelvásárlásai miatt, s ezzel a tavaly tavaszi könyvelési botrány után ismét megroppantotta az épp felfelé ívelő árfolyamot.

A Toshiba ezután jelezte, hogy eladná a 2006-ban 5,4 milliárd dollárért megvásárolt, masszívan veszteséges Westinghouse-t, amely durván túlárazott építőipari társaságok felvásárlásával, azok zömmel ismeretlen nagyságú kötelezettségállományának átvételével válsághelyzetbe hozta az anyacéget. Pedig a 2011-es fukusimai atomkatasztrófáig még úgy látszott, jó üzletet kötöttek a Westinghouse-szal, azután viszont a nukleáris megrendelések brutális visszaesése miatt gyakorlatilag lenullázódott a befektetésük: a japánoknak emiatt 6 milliárd dolláros leírást kell végrehajtaniuk.

A Toshiba helyzetét nehezíti, hogy üzleti jelentésének közreadását már kétszer is elhalasztotta, s ha április 11-ig nem önt tiszta vizet a pohárba, akkor részvényeit törölhetik a tokiói tőzsdéről. A márciussal záruló üzleti év veszteségét 3,5 milliárd dollárra becsülik a szakértők, a céget a minap az S&P is leminősítette, folyamatosan gyengülőnek és egyre kockázatosabbnak ítélve annak finanszírozását. Hogy friss pénzhez jusson, a Toshiba eladta orvosiműszer-üzletágát és háztartásigép-gyártó leányának többségi részvénycsomagját, s a koronagyémántból, azaz a csipgyártó leányvállalatából is kész lehasítani egy szeletet a túlélés érdekében.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek