Cégvilág

Eladnák az Alexandra legzűrösebb követeléseit

Matyi Dezső könyvbirodalmának egykori központi cége, a korábban az Alexandra hálózatot üzemeltető Pécsi Direkt Kft. követeléseit, egy 2,239 milliárd forintos csomagot hirdetett meg a felszámoló Kvantál Kft. Kifejezetten bizonytalan, a vevő, illetve a kötelezett által el nem ismert követelésekről van szó, amelyek „behajthatóságáért, illetve érvényesíthetőségéért a kiíró felelősséget nem vállal” – derül ki a hirdetményből.

A több mint kétmilliárdos csomagot a felszámoló által peresített, a Pécsi Direkttel kapcsolt és egyéb részesedési viszonyban álló vállalkozásokkal, illetve egyéb társaságokkal és magánszemélyekkel szembeni követelések alkotják. Biztosíték nincs mögöttük, ezzel együtt a követeléssel megegyező, 2,239 milliárd forintos irányáron próbálja eladni a Kvantál. A csomagot az viheti, aki összességében a legtöbbet kínálja.

Az Alexandra csoportban nemrég kitört tulajdonosi belháború kapcsán a Pécsi Direkt Kft. felszámolója közleményben jelezte, hogy az idén év elején kicsúcsosodott pénzügyi válsághelyzet „kísértetiesen hasonlít a 2014-es válsághoz”. Annak ügyében csődbűncselekmény, sikkasztás és csalás gyanúja miatt indított nyomozást a Az érintettek akkor „átjátszották” a cégek vagyonát új vállalkozásaikba, de mára azok is a fizetésképtelenség közelébe kerültek – állt a közleményben. A Világgazdaság kérdésére a hatóság a folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva csak annyit közölt, hogy az ügyben csődbűncselekmény miatt folyik a nyomozás a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályán.

[caption id="" align="alignleft" width="700"]Fotó: Kallus György Fotó: Kallus György[/caption]Az éppen most két éve felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft.-től összesen több mint 9 milliárd forintot követelnek a hitelezői. Az adóhatóság feketelistáján a több mint 100 millió forinttal 180 napon túl tartozó cégek lajstromán 2014 októbere óta szerepel a Pécsi Direkt, amelynek saját vagyona 5,8 milliárd forint volt a hozzáférhető utolsó, 2013-as évről leadott mérleg szerint. Eddig egyetlen vagyontárgyat hirdetett meg a felszámoló, egy 1,8 hektáros, Pécs belterületén fekvő ipari ingatlant 92 millió forintért, de nem akadt rá jelentkező.

könyvkereskedelem Alexandra csőd Matyi Dezső
Kapcsolódó cikkek