Cégvilág

Esnek a lakásárak Nagy-Britanniában

Két év után először, csaknem fél százalékkal csökkent az Egyesült Királyság lakásainak értéke – adta hírül a Nationwide Building Society márciusi jelentésében. Ez az elmúlt időszak abszolút mélypontját hozta az angliai ingatlan piacra.

Két év után először romlott drasztikus mértékben a brit állapota, mitán márciusban 0,3 százalékkal estek az Egyesült Királyság lakásainak árai – tette közzé friss jelentésében a Nationwide Building Society. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a brit ingatlanszektor az elmúlt időszak abszolút mélypontját érte el.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Két év után először, drasztikus mértékben romlott a brit ingatlanpiac állapota - fotó: Bloomberg Két év után először, drasztikus mértékben romlott a brit ingatlanpiac állapota - fotó: Bloomberg[/caption]

Az ábrán jól látzik, hogy az Egyesült Királyságban hónapokon át élesen emelkedtek az ingatlanárak, az abszolút csúcs 2014 júniusára állt be. Ez a periódus azonban nem tartott túl sokáig, alig fél év alatt - 2015 februárjára – ugyanis az átlagos londoni lakásárak nagyot zuhantak. Így átlagosan 9000 fontot veszítve értékükből, mindössze 490 ezer fontra csökkentek az ingatlanárak. A teljes mélypont azonban mégsem ekkorra érkezett el, a sokk csak 2015 augusztusában érte el a piacot. Ekkor a mostaninál is kissé alacsonyabb, a 2014-es "aranykorhoz" viszonyítva 10 százalékot zuhantak az lakások átlagos értéke.

A Nationwide Building Society jelentése egyébként megjegyzi: az ország nem minden pontján azonos mértékű az árcsökkenés. A statisztikai adatok régiónként hullámzó képet festenek: amíg a dél-angliai tartományok ingatlanértékei továbbra is erősödést mutatnak, addig az északi régiók lakásai veszítettek az értékükből.

Az árak csökkenéséhez pedig vélhetően köze lehet a Brexitnek is, aminek bejelentési időpontjáról Theresa May brit miniszterelnök már tavaly októberben tájékoztatta a tagállami vezetőket. A politikus akkor azt mondta, hogy Nagy-Britannia legkésőbb 2017 márciusában be fogja jelenteni az Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyének megindítását. Ez ezen a héten meg is történt.

Brexit lakásárak Nationwide Building Society Egyesült Királyság Európai Unió Lisszaboni Szerződés
Kapcsolódó cikkek