Lisszaboni Szerződés

Brexit: hivatalosan is indulhatnak a tárgyalások

Jóváhagyta az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn az Egyesült Királyság EU-kilépéséről szóló tárgyalások megindítására vonatkozó európai bizottsági javaslatot.
2017.05.22 Olvasási idő: 0 perc

Esnek a lakásárak Nagy-Britanniában

Két év után először, csaknem fél százalékkal csökkent az Egyesült Királyság lakásainak értéke – adta hírül a Nationwide Building Society márciusi jelentésében. Ez az elmúlt időszak abszolút mélypontját hozta az angliai ingatlan piacra.
2017.03.31 Olvasási idő: 0 perc

Theresa May elindította a Brexitet

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesít Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.
2017.03.29 Olvasási idő: 0 perc

EU tranzakciós adó: újabb terhek sújthatják a bankokat?

Az Európai Unió pénzügyminiszterei az elmúlt héten ismét találkoztak, hogy megvitassák egy közös uniós pénzügyi tranzakciós adó bevezetésének tervét. Az elképzelések szerint 0,1 százalékos adó terhelné a kötvény- és tőkeműveleteket, míg 0,01 százalékos adót vetnének ki a származékos ügyletekre. Az adóból akár évi 57 milliárd euró is befolyhatna az uniós költségvetésbe, ami jelentős többletbevételt jelentene a jelenleg csak tagállami befizetésekből gazdálkodó uniós büdzsé számára.
2012.03.22 Olvasási idő: 0 perc

Az Európai Bizottság Merkel ellenében nyugtatgat

Görögország helye az euróövezeten belül van és ennek garantálására meg is vannak az eszközök - közölte csütörtökön az EU-Bizottság szóvivője.
2011.11.03 Olvasási idő: 0 perc

Évek kellenének az eurókötvények bevezetéséhez

Bár számos politikus, szakértő a közös eurókötvény létrehozásában látja az eurózóna-válság megoldásának utolsó eszközét, a valutaunió egységes értékpapírjának megjelenéséig éveket kellene várni még akkor is, ha az övezet két vezető állama, Németország és Franciaország a jelenlegi álláspontjával szemben már most rábólintana a közös kötvények megalkotására. A bevezetéshez ugyanis módosítana kellene a Lisszaboni Szerződést, aminek eljárási folyamata legalább két évet venne igénybe.
2011.08.25 Olvasási idő: 0 perc

Kulcsfontosságú EU-döntések várhatóak Gödöllőn - Indul a harc

A magyar EU-elnökség megállapodást szeretne elérni a 2013 utáni kohéziós politika sarokpontjairól az uniós tagállamok körében, erre teremt alkalmat a szakminiszterek május 19–20-i informális ülése Gödöllőn.
2011.05.02 Olvasási idő: 0 perc

2014-ben a listás választást is bevezetné az Európai Unió

A 2014-es európai parlamenti választáson minden uniós választópolgárnak két szavazata lenne. Az egyiket a helyi listára, a másikat pedig az európai pártok által összeállított páneurópai listára adhatná - áll Andrew Duff brit, liberális képviselő jelentéstervezetében, amelyet április 19-én szavazott meg az EP alkotmányügyi szakbizottsága.
2011.04.20 Olvasási idő: 0 perc

A cseh külügyér szerint eljátszották a magyarok a hírnevüket

"Eszünk ágában sincs" - így válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e változtatni a médiatörvényen, illetve a bírálatok után fontolgatják-e annak módosítását. Közben újabb uniós tagállamok részéről érkezik bírálat a médiatörvény miatt.
2010.12.23 Olvasási idő: 0 perc

Éles kritikák kereszttüzében az Európai Valutaalap ötlete

Amennyiben létrejön az Európai Valutaalap (EMF), akkor szükség lesz az uniós szerződés módosítására - nyilatkozta még hétfőn Angela Merkel, német kancellár. Az EKB élesen bírálja a tervet.
2010.03.09 Olvasási idő: 0 perc