Cégvilág

Felülírhatja az Alexandra történetét az adónyomozás

Az üzlethálózat jelentős részét, mintegy 30 boltot a mai naptól két kiadó, a Líra és a Nédiosz működtet tovább – olvasható az eddig 56 Alexandra üzletet üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. lapunk birtokába jutott, boltvezetőket tájékoztató leveléből.

Ez azonban aggályos lehet, hiszen az Alexandra könyvesboltokat korábban üzemeltető, Matyi Dezső pécsi vállalkozó érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. ellen továbbra is csődbűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, s ezt lapunknak az állami szerv is megerősítette.

A Pécsi Direkt Kft.-től 102 hitelező több mint 9 milliárd forintot követel. Fénykorában az Alexandra a közel 50 milliárd forintos magyar könyvpiac 25-30 százalékát is lefedte, Matyi Dezső azonban már a Rainbow felett is elveszítette az irányítást. A Pécsi Direkt felszámolását végző Kvantál Kft. szerint a hitelezői érdekek figyelembevétele nélkül a készletekről és az üzletekről nem lehet jogszerűen sem tárgyalni, sem megállapodást kötni, hiszen az Alexandra-vagyon 2014-es átmentése több cégbe – köztük a Rainbow Üzletláncba és a Könyvbazárba – szintén törvénytelen volt.

A Rainbow azt közölte a Lírához kerülő üzletek vezetőivel, hogy a munkaviszonyuk megszüntetését közös megegyezéssel kezdeményezik, az aláírandó papírokat személyesen juttatják el. A dolgozók februári munkabérét a levél szerint február 27-én átutalták, vagy a pénztárból kifizették. A társaság sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Centrál csoport nem tudott elegendő bérleti jogot megszerezni, és elállt az esetleges működtetéstől, ennek következménye volt, hogy felajánlották a kiadóknak és a könyvkereskedőknek az üzletek átvételét. A tájékoztatás szerint a munkavállalók az új üzemeltetővel a jelenlegi bérkondíciókkal és munkafeltételekkel köthetnek szerződést.

A Rainbow arra is felhívta a boltvezetők figyelmét, hogy az üzletek árukészletét az új üzemeltető tényleges leltárral veszi át. Az utolsó munkanapon, azaz tegnap le kellett zárniuk a pénztárgépeket, és el kellett készíteniük a fogyásjelentéseket.


Mindeközben a Bookangel Kft. nyílt levélben tájékoztatta a Rainbow Kft. alkalmazottait, hogy legalább 35-40 Alexandra üzletet bérbe kíván venni. Azt állítják, készek a boltok munkatársait azonnali hatállyal állományba venni, amint a helyzet tisztázódik.

A Bookangel – melyet a Könyvmolyképző, a Maxim és más független kiadók részben tulajdonolnak, illetve szakmailag a Kossuth csoport is támogat – a Rainbow Kft. jogi helyzetét teljesen átláthatatlannak tartja.

Ha ebben a helyzetben bármely dolgozó anélkül ír alá munkaszerződést vagy azt megszüntető megállapodást, könnyen kerülhet kiszolgáltatott és jogfosztott helyzetbe. Aki a Rainbow-nál marad állományban, annak a bérét a Rainbow Kft. esetleges felszámolása során az állami Bérgarancia Alap részben megtéríti – hangsúlyozta a Bookangel.

NAV könyvkiadás könyvkereskedelem Alexandra csőd
Kapcsolódó cikkek