Cégvilág

Kkv-knak indít új programokat az Exim

A magyar GDP több mint 90 százalékát teszi ki a magyar export, amely a következő három évben várhatóan további 7 százalékkal fog növekedni – jelentette ki Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

Az előző évben több mint 9 milliárd euró többlettel zárt a magyar külkereskedelem – hangsúlyozta a vezérigazgató. Kiemelte, hogy 44 olyan nemzetközi nagyvállalat, amely több évtizede itt van Magyarországon, újra befektetett hazánkban.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója  - Kép: Kallus György Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója - Kép: Kallus György[/caption]

Az Exim küldetése továbbra is a magyar vállalatok exportpiachoz való jutásának elősegítése – mondta Urbán Zoltán, hozzátéve, hogy az Exim az elmúlt időszakban megnégyszerezte a hitelkihelyezéseit. 133 ország kockázatait mérték fel, ezekben az országokban tudják a magyar exportőröket segíteni – makrogazdasági- és üzleti kockázatokat is vizsgálnak a célország munkanélküliségi rátájának alakulásától egészen a bankszektor elemzésiig.

Urbán Zoltán beszélt az Exim különböző banki- és biztosítási termékeiről is. Mint mondta, sok ország esetében látható már a kötött segélyhitel – Magyarország az elmúlt években érte el azt a szintet, hogy tud segíteni a kevésbé tehetős országoknak. 30 millió eurós kötött segélyhitellel segítik például a világ egyik legszegényebb országát, Laoszt, ahol magyar vállalkozások főleg a húsiparban jelenhetnek meg.

2017-ben két új programot indít az Exim. Az egyik ilyen programot a jövő exportőreinek szánták: a kisebb cégeknek – amelyek még nincsenek jelen a külpiacokon, de megmérettetnék magukat – nyújtanak különböző hiteltermékeket. A másik programban rövid lejáratú exporthitelhez juthatnak a kkv-k.

Eximbank hitelezés EXIM Urbán Zoltán kkv
Kapcsolódó cikkek