Cégvilág

Megkenték a politikusokat, óriási bírságot kapott a brazil cég

Óriási, 2,6 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie a brazil Odebrecht építőipari cégnek, amely összesen 12 országban, főként Dél- és Latin-Amerikában vesztegetett meg politikusokat.

Az Odebrecht már tavaly év végén elismerte, hogy széles körben, valóságos korrupciós hálózatot üzemeltetett, hogy állami megrendelésekhez jusson, a pénzeket amerikai és svájci bankszámlákon keresztül mosták tisztára. A nyomozók szerint összességében 780 millió dollárnyi kenőpénzt fizettek ki politikusoknak és parlamenti pártoknak, cserében pedig a például a brazil állami energiakonszern, a Petrobras biztosított megrendeléseket a konszernnek.

A teljes bírság túlnyomó részét, 2,4 milliárd dollárt ezért Brazíliának fizet meg a cég, de 116 millió dollárral az Egyesült Államok és 93 millió dollárral Svájc is részesül a fájdalomdíjból. 

Az Odebrecht-botrány miatt tavaly szeptemberben a brazil elnök Luiz Inácio Lula da Silva ellen is vádat emeltek, egyedül a nevéhez kötődő Munkáspárt 200 millió dollárnyi kenőpénzt kapott. Ám az ellenzék keze sem tiszta: idén április 12-én Michel Temer konzervatív brazil kormányfő nyolc miniszterét hozták hírbe kenőpénzek elfogadásával, akik ellen a brazil főügyészség indított nyomozást.

pénzmosás állami megrendelések kenőpénzek bírság korrupció
Kapcsolódó cikkek