Cégvilág

Nagy dobásra készül május elején a Microsoft

Május másodikán tartja nagy tavaszi hardver- és szoftverbemutató eseményét a Microsoft, amelyen megismerhetjük a Windows Cloudot.

Bár a technológiai hírekkel foglalkozó portálokon már hetekkel ezelőtt megjelentek olyan hírek, hogy a Microsoft még tavasszal tart egy nagy, az új hardver- és szoftverfejlesztéseket bemutató eseményt, csak a múlt héten derült ki, hogy tényleg lesz ilyen rendezvény. A társaság május 2-án New Yorkban leplezi le, hogy milyen újdonságokkal készült, és érthető módon már számos találgatás és kiszivárgó információ jelent meg arról, hogy mi történik majd nem egészen két hét múlva.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Satya Nadella elnök-vezérigazgató a Microsoft magyarországi konferenciáján. Fotó: Móricz-Sabján Simon Satya Nadella elnök-vezérigazgató a Microsoft magyarországi konferenciáján. Fotó: Móricz-Sabján Simon[/caption]Azt biztosra veszik a szakértők, hogy valamilyen új hardvert bemutatnak, ám többségben vannak azok, akik úgy vélik, hogy az nem a régóta várt Surface Phone vagy a Surface Pro ultramobil számítógépek egy új változata lesz. Elképzelhető, hogy a tavaly megismert Surface Studio egy új változata, esetleg az Xbox Project Scorpio nevű játékkonzol lehet az esemény egyik főszereplője. Ez utóbbi műszaki paramétereit egyébként két hete hozták nyilvánosságra, és úgy tűnik, hogy egy brutálisan erős gépet kapnak majd a játékok szerelmesei, amelynek az igazi kihasználásához célszerű lesz egy 4K-s felbontásra képes tévét is beszerezniük.

A ZDNet információi szerint a május 2-i eseményt használja majd fel a Microsoft arra, hogy megismertesse a világgal a Windows Cloud operációs rendszert. A szoftverről először a Creators-frissítés tesztelése kapcsán lehetett hallani, amelyet a Windows április 11-én adott ki. A ZDNet beszámolója alapján úgy tűnik, hogy az új megoldásnak a neve ellenére meglehetősen kevés köze lesz a felhőalapú működéshez, vagyis nem felhőből streamelve lesz elérhető. A lap úgy tudja, hogy a Windows 10 egyszerűbb, valószínűleg biztonságosabb és könnyebben kezelhető változata lesz, amit a Chrome OS ellenfelének szánnak.

Az Egyesült Államokban különösen az oktatási intézményekben jelentős sikernek számítanak a Google operációs rendszerét használó, kisebb teljesítményű, ugyanakkor rendkívül olcsó Chromebookok. Amennyiben igaznak bizonyulnak a Windows Cloudról szóló hírek, az azt jelentheti, hogy a Microsoft is megpróbál betörni ebbe a szegmensbe. Az persze még kérdéses, hogy a társaság csak az operációs rendszert adná-e a más gyártók által készített Chromebookokhoz, vagy saját maga is elkészít egy olcsó számítógépet. Éppen erre alapozva több portál is beszámolt arról, hogy egy olcsóbb Surface-verzió is megjelenhet majd a májusi eseményen.

A problémát az okozza, hogy a Windows 10 hatékony futtatása megkíván bizonyos teljesítményt a PC-ktől, tabletektől, ami természetesen az árukban is jelentkezik. Éppen ezért az operációs rendszer egyszerűsített verziója új piaci szegmenseket nyithat meg a társaság előtt. A belépőkategóriás, kisebb teljesítményű számítógépek piacán korábban már kísérletezett a cég a Windows RT nevű megoldással.

A következő hetekben igen sűrű lesz a Microsoft programja, hiszen a május eleji New York-i bemutatót követően május 10-én kezdődik a társaság Build fejlesztői konferenciája, júniusban pedig a digitális játékipar legnagyobb rendezvényén, az E3-on kellene előállniuk újdonságokkal. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vállalat az utóbbi években már ősszel, szeptember végén, október elején is rendezett egy-egy nagy bemutató eseményt, amely számos újdonságot tartogatott a piac számára. Tavaly például három új okostelefont, új játékkonzolt, a HoloLens szemüveg fejlesztői verzióját, egy nagy teljesítményű táblagépet és a Surface Bookot leplezte le az őszi rendezvényén a cég.

Windows Cloud windows Microsoft
Kapcsolódó cikkek